Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajinské výdaje na válku a obtížná situace v předních liniích

16. 5. 2022

Ukrajinské výdaje na válku a obtížná situace v předních liniích

12. května ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko v rozhovoru pro Reuters řekl, že Ukrajina již utratila 245,1 miliardy hřiven (asi 8,3 miliardy dolarů) na válku s Ruskem.

Ilustrační foto

16. května 2022 - 04:20

 

Podle Marčenka byly rozpočtové prostředky poskytnuté na rozvoj vynaloženy na vojenské potřeby od nákupu a oprav zbraní až po nouzovou pomoc vnitřně vysídleným osobám. Ukrajinská vláda v dubnu vybrala pouze 60 % plánovaných daňových příjmů. V květnu a červnu může toto číslo klesnout až na 45–50 %.

 

„Kyjev potřebuje zahraniční finanční podporu, protože Ukrajina je nucena vyčlenit miliardy dolarů na mimořádné výdaje. Ministerstvo financí odhaduje, že na financování státního rozpočtu potřebuje měsíčně 5 miliard dolarů,“ uvedl ministr.

 

Situace na frontě

 

Mezitím zůstává situace na frontě napjatá. Ukrajinské ozbrojené síly čelí silnému náporu ruských jednotek v oblasti Donbasu.

 

V oblasti Izjum poté, co ruské ozbrojené síly ovládly vesnici Dolgenkoje, postupují podle generálního štábu AFU směrem na Bogorodičnoje a Krasnopolje na západ od Svjatogorsku.

 

V Luhanské lidové republice jednotky ruské a LPR armády obkličují uskupení AFU v Lysyčansku a Severodoněcku. Ruská armáda přeskupuje jednotky ve směru Liman a Severodoněck. Byla posílena praporová taktická skupina dislokovaná v prostoru železniční stanice Nový Ajdar.

 

Ruští a LPR vojáci dokončili vyčišťovací operaci ve velké chemické továrně Zarja v Rubižně v LPR. Nad průmyslovými zařízeními byly vztyčeny ruské, čečenské a luhanské vlajky. Vojenští představitelé LPR potvrdili, že průmyslová zóna ve městě Rubižně byla po dlouhých bojích zcela vyčištěna. Ukrajina zase oficiálně potvrdila, že most mezi Rubižně a Severodoněckem byl zničen. Po ztrátě Rubižně a Vojevodky a podkopání mostu zahájily síly LPR podporované ruskými jednotkami údajně útok na čtvrti Severodoněcku.

 

Na východní frontě Ukrajiny probíhají boje o kontrolu nad různými osadami. Ukrajinská strana hlásí útok DLR a ruských ozbrojených sil na Kamianku a Novoselovku-2 v oblasti Avdějevky.

 

Ruská armáda soustředí hlavní úsilí na útočné akce ve směrech Severodoněck, Soledar a Bachmut. Útočné operace podél linie kontaktu probíhají s leteckou a dělostřeleckou podporou.

 

V Doněcké lidové republice dosáhly ruské jednotky určitých taktických úspěchů u Avdějevky, což potvrdili vojenští představitelé AFU.

 

Síly vedené Ruskem se pokoušejí postupovat směrem k Marince a Novomichajlovce. Síly DPR převzaly kontrolu nad vesnicí Aleksandropillja poblíž Popasny a zatlačily ukrajinské jednotky zpět do Kamyševachha. Postup je zaměřen na uzavření kotle nad seskupením AFU v oblasti.

 

Ve městě Mariupol hlásí bojovníci pluku Azov, že na závod Azovstal útočí spojené síly Ruska a DLR. Ruské letectvo a dělostřelectvo buší do vojenských pozic ukrajinských ozbrojenců.

 

Situace na ukrajinské frontě zůstává velmi složitá. AFU a Ruská federace bojují o každý dům. Úspěchy ruské armády u Severodoněcka by mohly vést k další blokádě ukrajinských sil a upevnění ruských pozic v regionu. Zároveň se zpomaluje postup sil pod vedením Ruska kvůli nedostatku vojáků a některých strategických chyb ruského vojenského velení. AFU tak získávají čas na posílení své obrany podél celé přední linie.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)