Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajinská válka je na prahu další fáze

20. 3. 2022

Ukrajinská válka je na prahu další fáze

 

Ruská strana dnes oznámila, že cíle na západě Ukrajiny začala zasahovat hypersonickými zbraněmi. Ty kvůli jejich rychlosti nemá šanci zachytit žádná protiletecká obrana, píše na facebooku Juraj Draxler.

Juraj Draxler, slovenský politilog

20. března 2022 - 06:20

 

Zda opravdu, nebo je to jen signál ve formě informačního šumu, nevíme, ale poselství je jasné: Jsme připraveni nasadit to nejmodernější, co máme.

 

Mezníkem je obsazení Mariupolu, které je na spadnutí. Rusko si tak na jihu vytvoří dlouhý, pohodlný zásobovací pás pro vojska postupující jak na Záporoží, tak k Oděse. Navíc vojska, která se vážou na dobývání města, bude moci vrhnout jinam.

 

Obsazení města vyšle také silný psychologický signál zbytku země.

 

Otázka je, jak bude nyní reagovat ukrajinská vláda. Škody na infrastruktuře země jsou v tuto chvíli malé (stojí mosty, továrny, železnice, energetické sítě).

 

Rusové také dosud neútočili na vládní cíle. Asi jen člověk se sníženou inteligencí (např. komentátoři některých deníků) si může myslet, že Rusové, kteří jsou schopni ničit významné vojenské cíle stovky kilometrů daleko, na západě Ukrajiny, by měli nějaký problém trefit vládní budovy, včetně prezidentského paláce.

 

Ale zatím to nedělali. Jen připomenu, že NATO v Jugoslávii například zbombardovalo i budovu ministerstva obrany. Kromě toho desítky mostů, kilometry železničních tratí, 69 škol, 19 nemocnic, 20 poliklinik, 176 historických objektů (plus skvost moderní architektury, telekomunikační Věž Avala) a poškodilo či zničilo 25 tisíc obytných jednotek (bytů a domů).

 

Nyní je ten pravý moment k tomu, aby se strany dohodly na ukončení války. Pokud se bude dále na Ukrajinu nalévat velké množství zbraní a peněz na válečné aktivity, Rusové prakticky nebudou mít na výběr a budou muset přejít do další fáze. Už ničivější.

 

Už teď je to špatné, ale úplně něco jiného, než to, co může přijít.

 

Juraj Draxler je slovenský politolog a vysokoškolský pedagog, od 25. listopadu 2014 do 23. března 2016 působil jako ministr školství Slovenské republiky.

 

 

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)