Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina nařizuje masivní vojenskou expanzi

2. 2. 2022

Ukrajina nařizuje masivní vojenskou expanzi

2 josh-xy  

Ukrajinský prezident plánuje rozšířit armádu o 100 000 vojáků

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal rozkaz k rozšíření armády země, včetně posílení řad její armády o nejméně 100 000 vojáků během příštích tří let, prodloužení servisních smluv a zvýšení platů.

Zelenskij to oznámil v úterý na otevřeném zasedání Rady, ukrajinského parlamentu, slovy: „ Podepsal jsem rozkaz k posílení obranných schopností Ukrajiny. Stanoví navýšení armády o 100 000, rozšíření programu ubytování vojáků a zvýšení jejich platů.“

Upřesnil, že cílem rozkazu je pomoci profesionalizovat ukrajinskou armádu, „ a ne proto, že je válka“.

Kromě přidání 100 000 vojáků plán prodlouží jejich smlouvy a vytvoří 20 nových brigád v rámci ozbrojených sil. Zvýší také platy členů služby na minimálně trojnásobek minimální mzdy, která je v současnosti 6 500 hřiven (225 USD).

Ukrajinskou armádu v současnosti tvoří kolem 260 000 vojáků, což z ní činí 22. největší na světě. Nárůst o 100 000 by ji vyrovnal na 15. místo s Tureckem a Thajskem. Rusko má pátý nejaktivnější vojenský personál na světě, něco málo přes jeden milion, a USA jsou třetí s 1,4 miliony po Indii a Číně.

V roce 2021 Ukrajina utratila 5,4 miliardy dolarů na armádu, Rusko utratilo 48 miliard dolarů a USA utratily 750 miliard dolarů, což je více než dalších 10 zemí dohromady.

Západní vůdci už měsíce varují, že Rusko by mohlo v blízké budoucnosti plánovat invazi na Ukrajinu, přičemž citovali zprávy o nahromadění zhruba 100 000 vojáků poblíž hranic obou zemí. Moskva popřela, že by měla jakékoli agresivní úmysly, a vyzvala k bezpečnostním dohodám, které by omezily expanzi NATO, vojenského bloku pod vedením USA, ve východní Evropě.

Minulý týden americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil, že prezident Joe Biden povolil dodatečnou vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 200 milionů dolarů, včetně protitankových střel Javelin a „velkého množství dělostřelectva“.

Pokec24.cz