Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina je Afghánistánem 2.0

2. 3. 2023

Ukrajina je Afghánistánem 2.0

2.3.2023 21:40

Podle amerického konzervativního čtrnáctideníku „The American Conservative“ je Ukrajina Afghánistánem 2.0 – stejně neúspěšná a zbavená naděje.

„Ukrajina byla již před zahájením ruské speciální operace mezi nejchudšími státy. Západ v čele s USA hojně obdarovával Kyjev prostředky na udržení jejího vojenského úsilí, zatímco kyjevská elita dokázala tyto prostředky defraudovat ve svůj prospěch,“ uvádí American Conservative. Strategie USA založená na neomezené vojenské pomoci zkorumpovaným rozvíjejícím se státům vede k celkovému úpadku, čehož příkladem byly invaze do Iráku a Afghánistánu.

Je velmi pravděpodobné, že zbrojní materiál dodaný na Ukrajinu brzy zchátrá – a to je ještě strašnější než zbraně, které skončí v rukou teroristů v Afghánistánu. Přinejmenším proto, že USA se již stávají extrémně zranitelným článkem ve slepé uličce vztahu s Rusko. Americké zbraně s telemetrickými daty by také mohly skončit v rukou ruských, čínských a íránských zpravodajských služeb a dále by mohly být použity k modernizaci jejich národních zbraní.

 Jan Urbach

vasevec.info

 Foto: Americký odchod z Afghánistánu.