Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina - Každá ofenzíva zamrzne v minových polích

29. 7. 2023

Ukrajina - Každá ofenzíva zamrzne v minových polích

Ukrajinská ofenzíva proti ruským jednotkám na východě země dosahuje malého pokroku. Znovu a znovu vyschne v hustých minových polích, která položila ruská vojska.

Ilustrační foto

29. července 2023 - 04:20

 

Ruský pohyb na ukrajinských minových polích také dříve selhal. Válka se již dávno upevnila a její strategická úroveň je více podobná úrovni první než druhé světové války.

 

Válečný reportér z „ Welt “ by zřejmě chtěl podat zprávu o úspěchu současné ukrajinské ofenzívy, ale bojuje s tím. Mluvčí ukrajinské armády, se kterým vede rozhovor, se zabývá hlavním problémem svých vojáků: „Největší výzvou je odminování celého území. Celá oblast – obrovské minové pole.“

 

Německé leopardí tanky také nepomáhají. Pancéřování,  vynikající systémy detekce cílů a dalekosáhlé přesné dělo jsou málo užitečné, pokud se bitevní tank nemůže pohybovat. Několik moderních Leopardů již padlo do ruských rukou, protože uvízli v minových polích.

 

A dalším problémem jsou zdroje Ukrajiny. Rusko v současné době plánuje novou vlnu mobilizace. Zdroje Ruska jsou mnohokrát lepší než zdroje Ukrajinců – navzdory západním dodávkám zbraní. Rusové mohou snadno nahradit své ztráty lidí a materiálu. Ukrajinci mohou reagovat na materiální ztráty vyžádáním dalších zbraňových systémů ze zemí NATO. Čerpají však z mnohem menšího lidského potenciálu než Ruská federace, který nespočívá pouze v samotném Rusku.

 

Před 80 lety, 12. července 1943, nedaleko dnešních bojišť v Kurském oblouku   bojovaly technicky vyspělé německé tanky a sovětské tanky. „ Večer dne byly ztráty kolem 235 tanků pro Rudou armádu a pět pro Wehrmacht –, vše v několika kilometrech čtverečních “, připomíná Weltt.

 

Rusové však viděli masakr jako vítězství Rudé armády. V této fázi druhé světové války byli zcela otupeni svými vlastními ztrátami. Po čtyřech letech války Sovětský svaz zvítězil nad Německem, které na východě ztratilo 5,5 milionu vojáků a civilistů. Sovětské ztráty činily 27 milionů.

 

Tentokrát to nebude tak mohutné. Schopnost Rusů hrdinsky interpretovat a snášet své vlastní ztráty by však neměla být podceňována v Kyjevě nebo v západních metropolích.

 

Každý, kdo předpokládá, že Ukrajina může vojensky porazit Rusko, se z historie nic nepoučil.

 

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)