Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina - Chtějí zakázat Ruskou pravoslavnou církev

24. 11. 2022

Ukrajina - Chtějí zakázat Ruskou pravoslavnou církev

24.11.2022 11:22

Politici z ukrajinské strany Evropská solidarita, jejím čestným předsedou je bývalý prezident Petro Porošenko, předložili v ukrajinském parlamentu návrh zákona o zákazu činnosti Ruské pravoslavné církve na Ukrajině. Návrh také předpokládá úplný zákaz činnosti jakýchkoli organizací, které jsou součástí nebo uznávají v jakékoli formě podřízenost Ruské pravoslavné církvi v kanonických, organizačních a jiných záležitostech.

"Účelem návrhu zákona je zabránit ohrožení národní bezpečnosti Ukrajiny a zajistit pořádek, protože ruská církev byla příliš dlouho otevřeně protiukrajinská a podvratná a byla nakloněna všem zločinným aktivitám ruského režimu," uvedla na Facebooku poslankyně strany Iryna Friz.

Jak jsme již informovali,  22. listopadu provedla Služba bezpečnosti Ukrajiny  spolupráci s policií a Národní gardou Ukrajiny   v pravoslavném klášteře Pečerská lávra v Kyjevě „bezpečnostní zásah“. Tento chrám je sídlem hlavy Ukrajinské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu. Účelem této akce mělo být zabránění údajných aktivit ruských tajných služeb na Ukrajině.  SBU zazněla slova o skrývání ruských diverzantů v klášteře, nalezených zbraních a falešných dokladech. Konkrétní důkazy ale předloženy nebyly.

Připomeňme, že již v první polovině tohoto roku došlo k zákazu politických stran, včetně parlamentních, které reprezentovaly hlasy ruskojazyčného obyvatelstva.

Foto: P. Porošenko nejdříve podporoval odtržení ukrajinských pravoslavných od Mosky, Nepodařilo ser to zcela, nyní jeho strana přichází se zákazem.

Jan Urbach

vaše věc.cz