Jdi na obsah Jdi na menu
 


U mne je na prvním místě občan ČR, pak vše ostatní

31. 7. 2023

U mne je na prvním místě občan ČR, pak vše ostatní

spolu

31.7.2023 01:18

Premiér Fiala si to vůbec neumí představit a proto má EU zelenou, i když republika strádá, proto bude mít Američan lepší podmínky než jinde a v neposlední řadě je nutné menším dětem vysvětlovat, že modrožlutá vlajka není naše, byť je u nás k vidění jako nejčastější textil vlající ve větru. O poslaneckých platech už bylo napsáno dost, ale právě na nich si lze ukázat, jak jsou lidé ve vedení státu morálně vybaveni.

 

     Inu není divu, že „kočí pětikolky“ má poněkud posunuté hodnoty, ale ať se děje cokoli, třeba propad rozpočtu do dluhů, stoosmičková špice celorepublikového pelotonu strádat nebude! Když je pro to potřeba hodit do patřičné odpadní mísy všechny volební sliby, které posloužily jako schody do sněmovny, tak šup a už to bez uzardění žbluňklo a na světě jsou zcela opačná tvrzení viz daně, důchody atd.,atd.

 

    Že protagonisti pětikolky nemají strádání na programu ukazuje nejlépe Poslanecká sněmovna:  plat řadového poslance bez náhrad přesáhl magických sto tisíc na 102.400 Kč, ale to pro většinu poslanců ještě není konečná; bez placené funkce to jsou jednotlivci. Ve sněmovně (částka vždy na jednoho) je 18 výborů, kde si každý ze 17 předsedů připočte  +41.700 Kč (mandátový a imunitní zatím předsedu nemá) nebo 69 místopředsedů z celkového počtu 74 si přidružuje  +20.900 Kč, stejnou částku mají předsedové podvýborů a poloviční částku má pouze něco přes dvacet místopředsedů podvýborů +10.500 Kč, neb často je tato funkce přidružena k vyšší a platí zásada, že je k poslaneckému platu připočtena částka jen za jednu funkci, tedy samozřejmě tu nejlépe honorovanou. 7 předsedů posl. klubů je hodnoceno podle počtu načatých desítek jejich poslanců v PS. A jistěže k tomuto finančnímu tsunami patří ještě t.z. náhrady, které mají pokrývat NEZBYTNÉ výdaje k výkonu funkce – avšak ne vždy to jsou peníze jen pro poslance.

 

     Výše uvedený odstavec je uveden jako zrcadlo ke koncentrované amorálnosti všech těch tlučhubů z vedení státu, když hledají u všech ostatních (důchodci už po hubě dostali) jak snížit nehorázné stomiliardové dluhy. Příklady táhnou, ale ten jejich táhne republiku akorát na tobogán směřující do hnoje.

 

    Otázka je pro všechny (na žranici nezúčastněné) občany nasnadě: je správné čekat, až se Fialova parta samovolně odrovná a nebo by bylo správné se zvednout a z té Strakovky je (obrazně) vyhnat? Ovšem jiný problém už na nás hned vykukuje: koho budeme volit, když skoro všichni – kromě ANO – mají ten antibabišovský nátěr fixovaný pětikolkovým lepidlem?!

 

    Nadějí je vlastní rozpad Fialovy nesourodé party, kdy tímto aktem se mohou nastolit očistné procesy a personální výměny v jednotlivých subjektech. Musím znovu zdůraznit, že v příkladném úsporném postoji poslanců nespatřuji finanční záchranu státu, ale jednoznačnou morální sounáležitost se stavem erární pokladny – všichni musíme šetřit a poslanci k tomu navíc spolu s vládou by měli zacílit své úsilí na generování nových příjmů.

 

P.S.

Dovolil bych si přidat doušku - nemyslím si, že všichni vládní poslanci jsou ve vztahu k navýšení platů nemorální ze své podstaty; to, co je odkázalo do postoje mlčení je pravděpodobně vědomí, že jsou v PS jen na návštěvě a příště budou nevítaní hosté.

 

Miroslav Kulhavý

vasevec.info