Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvrdá odpověď Ruska: Co se stane se Spojenými státy v případě provokace poblíž hranic

21. 4. 2021

Tvrdá odpověď Ruska: Co se stane se Spojenými státy v případě provokace poblíž hranic

Ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu oznámil plánované kontroly bojové připravenosti v ruských ozbrojených silách, uvedla agentura RIA Novosti.

Šojgu klidným hlasem vydal hrozivé varování Bidenovi, Erdoganovi a Zelenskému.

Rusko je nuceno budovat bojové kapacity vojsk Jižního vojenského okruhu v reakci na provokace Spojených států a NATO ve vzdušném a vodním prostoru Černého moře, na růst napětí ze strany Ukrajiny, také ze strany Středního východu a Zakavkazska.

Sergej Šojgu to řekl na zasedání Kolegia ruského ministerstva obrany.

„Vojensko-politická situace ve strategickém směru jihozápad je stále obtížná. To je do značné míry způsobeno pokusy řady zahraničních států o zvýšení jejich vojenské přítomnosti na jižních a západních hranicích Ruska. Destruktivní průběh vojensko-politického vedení Ukrajiny, které usiluje o destabilizaci situace na Donbasu, pokračuje. USA a NATO pokračují v provokativních činnostech ve vzdušném prostoru a vodách Černého moře. Nestabilní stav je pozorován v řadě zemí v oblasti Středního východu a na Kavkaze. Pokusy aliance bránit její normalizaci nás nutí přijímat symetrická opatření strategického zadržování a zvyšovat bojové schopnosti vojsk jižního vojenského okruhu,“ uvedl Šojgu.

Ministr obrany RF uvedl, že v dubnu bude Rusko pořádat více než čtyři tisíce vojenských cvičení různého rozsahu. Kontroly budou prováděny také ve všech vojenských obvodech a v severní flotile.

Vojenský expert Sergej Chatylev uvedl, že Rusko má obrovský vojenský potenciál, země může reagovat na jakékoli provokace Západu a v případě potřeby je připravena dát Spojeným státům vážnou lekci

Chatylev poznamenal, že všechna vojenská cvičení, která probíhají v Rusku, jsou rozdělena na různé části.
Podle experta Rusko začalo podle plánu jednotky kontrolovat.

„Rusko nepořádá nepřátelské akce a neorganizuje je v žádném regionu, oblasti ani zemi. Plníme plán bojového výcviku ozbrojených sil na našem zemí. Úkoly, které budou v těchto cvičeních řešeny budou vycházet ze situace, která se vyvíjí ve vnějším světě a vnitřní situace v zemi,“ – vysvětlil specialista.

Vojenský expert poznamenal, že Rusku je jedno jak na cvičení armády zareaguje Západ.

Podle Chatyleva Ruská federace všem jasně ukazuje, že bude tvrdě reagovat na všechny provokace.

„Pokud loď naruší naši státní hranici, použijeme proti těmto lodím bombardéry a bombardování. Úkolem stíhacích letounů je sestřelit nepřítele při narušení státní hranice, ať už je to kdokoliv. Žádné kompromisy nebudou,“ vysvětlil Chatylev.

Uvedl, že potenciál ruských ozbrojených sil dnes nevyžaduje pětimilionovou armádu, nepotřebuje tisíce tanků, ale má dvě nebo tři hypersonické střely, které vyřeší úkol strategického významu.

„Naše dvě ponorky „Borej“ vyřeší úkol, aniž by se přiblížily ke břehům Spojených států a budou schopny zničit v jaderném provedení 40 objektů. Máme takovou možnost prokázat naši sílu a schopnosti,“
shrnul vojenský expert.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář