Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turecké válečné lodě zaútočily na Libyjskou národní armádu generála Haftara

2. 4. 2020

Turecké válečné lodě zaútočily na Libyjskou národní armádu generála Haftara

poté, kdy propluly mezerou v blokádě, kterou k dodržování embarga na vývoz zbraní provádí lodě EU

 

V Libyi by po 9 letech občanské války mělo být příměří dohodnuté OSN. Současně byl měl platit zákaz vývozu zbraní do této země, který loni vyhlásila Rada bezpečnosti OSN. Turecké námořnictvo včera opět předvedlo, jak si jejich dodržování představuje v praxi. Do přístavů v západní části země, které ovládají džihádistické milice, jimž velí samozvaný „premiér“ Fáiz. Sarrádž, včera odpoledne připlul konvoj tureckých nákladních lodí naložených těžkými zbraněmi. Nákladní lodě doprovázelo 6 bojových lodí tureckého námořnictva. Jedna z tureckých fregat, které konvoj doprovází, podle libanonské agentury Al-masdar zaútočila raketami na pozice Libyjské národní armády (LNA) v oblasti Al-Ajailat. LNA velí polní maršál Chalífa Haftar, kterého do funkce ustanovil poslední zvolený parlament.

 

Skvěle se „předvedly“ i lodě plující pod vlajkou EU, které mají na moři kolem Libye hlídkovat proto, aby dohlížely na dodržování embarga OSN na vývoz zbraní do této země. Úzký pruh země, který na západě kolem bývalého libyjského hlavního města Tripolisu ovládají džihádisté Fáize Sarráže, lodi EU nechávají volný. Právě tudy proplul turecký konvoj, který do Libye kromě zbraní přivez i další džihádisty, kteří do nedávna páchali válečné zločiny v Sýrii. Ze syrského Idlíbu je evakuovala turecká armáda před postupující Syrskou arabskou armádou věrnou prezidentu Asadovi. Koridor pro turecké lodi byl navíc během víkendu zvětšen, protože lodě pod vlajkou EU právě vykládaly na Krétě migranty, které nalodily u libyjských břehů. Právě tou dobou kolem proplouval turecký vojenský konvoj.

 

Několik hodin před tím, než turecká fregata začala raketami ostřelovat z moře Libyjce, se v Bruselu novinářům chlubil vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borel, že do právě zahajované námořní operace INIRI, jejímž cílem je zajistit dodržování embarga OSN na vývoz zbraní do Libye, budou kromě lodí zapojena i vojenská letadla a satelity. Kontradmirál Fabio Agostini, který z italské základy operaci IRINI velí, vzápětí názorně předvedl, že dokonale ovládá taktiku „dívat se jinam“.

 

Po vylodění techniky a džihádistů se v oblastech kolem Tripolisu opět rozhořela válka. Do bojů se podle agentury Al-masdar zapojila bojová letadla tureckého letectva a armády Spojených arabských emirátů. Tiskové centrum Libyjské národní armády odpoledne oznámilo sestřelení turecké stíhačky F-16. Podle libanonské agentury zřejmě raketou země-vzduch ruské výroby. Rusko donedávna podporovalo armádu generála Haftara.

 

Mluvčí džihádistických milicí Al-Wefaq Mohammed Qanunu později oznámil, že jednotky věrné premiéru Fáizovi Sarrážemu sestřelily jižně od Al-Ajailatu, bojové letadlo emirátského letectva. Vládu premiéra Sarrážeho české sdělovací prostředky nesprávně označují za mezinárodně uznanou, i když jej uznal pouze bývalý zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé. Jeho úkon Rada bezpečnosti OSN nepotvrdila a tudíž je neplatný. Salamé letos v lednu odstoupil z funkce.

Stáhnout článek jako PDF

Vydáno: 2.4.2020  v  12.44   Autor: MUDr. Ivan David, europoslanec SPD 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář