Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turci chtějí do války v Libyi zatáhnout NATO

27. 4. 2020

Turci chtějí do války v Libyi zatáhnout NATO

- vypustili fámu, že Haftarova armáda použila chemické zbraně

Afrika, Írán/Sýrie/Blízký východ, Války a terorismus 

 

94380075_1006348723138972_3748365731863986176_nVojáci Libyjské národní armády (LNA), které velí polní maršál Chalífa Haftar, aktivovali na frontě u Tripolisu protiletadlový systém ruské výroby Pantsír-S (na obrázku). Po jejich spuštění musely podle libanonské agentury Al-Masdar libyjské nebe vyklidit turecké stíhačky F-16. Turecké invazní sily a džihádisté, jimž velí samozvaný premiér Faís Sarrádž, přišli o vzdušné krytí. Džihádistická ofenziva, která začala po příjezdu turecké flotily s novou technikou a syrskými žoldáky, se po ztrátě letecké podpory zastavila.

 

Současné kolo války v Libyi zahájila počátkem dubna raketová palba z turecké fregaty na pozice LNA. Konvoj tureckého námořnictva doprovázející 8 nákladních lodí plných těžkých zbraní bez problémů objel blokádu Libye, kterou na vynucení embarga OSN na dovoz zbraní do Libye provádí lodě pod vlajkou EU. Jak jsem zjistil z podkladů z Rady ministrů zahraničí EU, je rozmístění lodí pod vlajkou EU záměrně takové, aby nebránilo průjezdu tureckých lodí se zbraněmi do oblasti ovládané džihádistickými milicemi „premiéra“ Sarrádže.

 

Na podporu Sarradžových džihádistů vyslalo Turecko i invazní jednotky a islamistické žoldáky naverbované v syrském Idlibu. Lodě pod vlajkou EU si tureckých konvojů nevšímají, i když řada i západních sdělovacích prostředků – včetně BBC – přinesla důkazy o dovozu zakázaných zbraní do Libye tureckými loděmi.

 

Kromě expedičního sboru, který do Libye vyslala turecká armáda na rozkaz prezidenta Recepa Erdogana, k útokům do Libye zalétávaly i turecké stíhačky F-16. Turecká armáda, poté kdy převzala v ofenzivě proti LNA velení nad Sarrádžovými džihádisty, do boje nasadila i desítky dronů. Jejich použití Turkům při invazích do severosyrských provinciích Afrin a Rojava umožnilo zlomit odpor kurdských milic YPG/YPJ. Při zahájení agrese do kurdské oblasti Rojava na severu Sýrie, v Evropském parlamentu frakce Identita a demokracie (ID) v níž působí i europoslacni za SPD, navrhovala uvalit na Turecko ekonomické sankce. Náš návrh však byl probruselskou většinou odmítnut.

 

Se vzdušnou podporou dronů a stíhaček F-16 se turecko-džihádistickým silám i v Libyii z počátku podařilo odtlačit frontu o 300 km dál o bývalého hlavního města Tripolisu. Tureckem podporování džihádisté dokonce oblehli základnu LNA, která chrání křižovatku, z níž je možné ovládat západní část Libye. Haftarově armádě se do obklíčené základny podařilo dodat ruční ruské protiletadlové systémy Igla, kterými obránci postupně sestřelili všech 50 tureckých dronů, jež je zasypávaly bombami. Vyčištění vzdušného prostoru od dronů umožnilo plnou instalaci protiletadlového a systému Pantsir-S.

 

Ruský protivzdušný systém po spuštění sestřelil 1 tureckou stíhačku F-16, čímž ztráty tureckého letectva na libyjském bojišti zaokrouhlil na 5 stíhaček. Ostatní F-16 po několika pokusech o útok, při nichž byly turecké stíhačky zaměřeny radarovým systém Pantsíru, donutil vyklidit prostor nad Libyí. Libanonská agentura stažení tureckých stíhaček označila za „epochální útěk“. Turecké letectvo nedisponuje žádnými raketami s dostatečným doletem, které by z letadel proti Pantsírům mohlo nasadit.

 

Turecko se po nuceném vyklizení vzdušného prostoru na Libyí nyní snaží do konfliktu s Haftarovou armádou zatáhnout celé NATO. Turecká média včera zveřejnila fámu, podle níž LNA použila proti Sarrádžvým džihádistům chemické zbraně na frontě u Salahuddinu. Turecký prezident vyzval k podpoře Sarrádžovy vlády spojence v NATO. Polní maršál Haftar se proti této fámě důrazně ohradil.

 

"Takové zvěsti a lži byly v Tureckem šířeny i během bojů v Sýrii. V minulosti byly použity k obvinění Syrské arabské armády a k vytvoření záminky k raketovému útoku USA na syrské pozice. Turecká vláda se s jejich pomocí snažila v Sýrii zakrýt škodlivé zasahování Turecka do syrských záležitostí.", řekl Haftar. Libanonská agentura ve své zprávě připomněla, že zvěsti o použití chemických zbraní SAA přinesla i tehdy jako první turecká média. Bylo to rovněž v době, kdy syrská vládní vojska s ruskou leteckou podporou úspěšně likvidovala pozice tureckou tajnou službou MIT vyzbrojovaných džihádistů z Islámského státu (ISIL).

nwoo.org

 

Vydáno: 26.4.2020  v  18.06   Autor: MUDr. Ivan David, europoslanec SPD 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář