Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trump - Útok na Írán jsem zastavil 10 minut před jeho provedením

21. 6. 2019

© AP Photo / U.S. Navy/ Dan Snow

Svět

15:21 21.06.2019(aktualizováno 16:37 21.06.2019)  

 

List The New York Times oznámil, že Spojené státy v noci na pátek chystaly útok na Írán, a to v rámci odvety ohledně sestřelení amerického bezpilotního letounu. Trump měl však útok na poslední chvíli odvolat. Americký prezident to později potvrdil i na svém Twitteru.

 

Vztahy mezi Teheránem a Washingtonem se dramaticky zhoršily poté, co íránská protivzdušná obrana ve čtvrtek ráno sestřelila americký bezpilotní letoun nad Hormuzským průlivem. V pátek americký prezident Donald Trump potvrdil dřívější zprávy v médiích, že na poslední chvíli zrušil vojenskou odvetu.

 

„V pondělí sestřelili náš bezpilotní dron, který letěl v mezinárodních vodách. Minulou noc jsme měli nabito a nataženo, abychom v odvetném úderu zasáhli tři různé cíle. Pak jsem se zeptal, kolik lidí zemře. ‚150 lidí, pane,‘ zněla odpověď generála. Deset minut před úderem jsem ho zastavil,“ napsal Trump na svůj Twitter.

 

Hořící ropný tanker v Omanském zálivu

© AP Photo / Tasnim News Agency

Pompeo nazval podmínku, za které USA podniknou vojenskou akci proti Íránu

Podle něj by se totiž nejednalo o proporcionální odvetu za sestřelení bezpilotního letounu.

 

„Nespěchám, naše armáda je obnovená, nová a připravená. Je nejlepší na světě. Sankce jsou cítit a minulou noc byly přidány další. Írán NIKDY nebude mít jaderné zbraně ani proti USA, ani proti SVĚTU,“ napsal dále Trump.

 

V sérii tweetů dále obvinil svého předchůdce Baracka Obamu za to, že uzavřel s Teheránem jadernou dohodu. Podle něj tím uvolnil Íránu cestu k jaderným zbraním. Podle Trumpa jeho rozhodnutí odstoupit z jaderné dohody a uvalit tvrdé sankce Írán znatelně oslabily.

 

„Prezident Obama podepsal zoufalou a hroznou dohodu s Íránem. Dal jim přes 1,8 miliardy dolarů v HOTOVOSTI! Írán byl ve velkých obtížích a on je zachránil. Tím jim uvolnil cestu k jaderným zbraním, a to BRZY. Místo toho, aby řekl, děkuji, Írán křičel smrt Americe,“ poznamenal.

 

Dříve íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf oznámil, že hodlá přelet amerického dronu nad íránským územím předložit OSN. Spojené státy obvinil z ekonomického terorismu, provádění tajných operací proti Íránu a narušování jeho hranic.

Sestřelení amerického dronu

 

Ve čtvrtek Íránské revoluční gardy oznámily, že se jejich systémům protivzdušné obrany podařilo sestřelit americký bezpilotní letoun. Podle Íránců se stroj dostal do íránského vzdušného prostoru a byl sestřelen nedaleko Kumobaraku v provincii Hormuzgán, která leží asi 1200 km od Teheránu.

 

Americké velení CENTCOM sestřelení stroje potvrdilo, ale trvá na tom, že byl dron v mezinárodním vzdušném prostoru.

 

Ve stejný den sestřelení amerického dronu komentoval i americký prezident Donald Trump. Ten na Twitteru napsal, že Írán udělal velkou chybu.

 

Putin: Válka proti Íránu bude katastrofa, na dialog s Trumpem jsem připravený

Jeden z íránských představitelů agentuře Reuters v pátek uvedl, že Washington pohrozil Teheránu útokem, aby přiměl íránské představitele k přímému jednání s Američany. Svůj vzkaz poslaly přes Omán.

 

„Ve svém vzkazu Trump řekl, že je proti válce proti Íránu a že chce s Teheránem jednat o různých tématech. Dal nám krátký čas na odpověď, ale Írán v okamžité reakci sdělil, že o této věci musí rozhodnout nejvyšší vůdce (ajatolláh Alí) Chameneí,“ cituje agentura svůj zdroj.

 

Podobný názor sdělil i íránský ministr obrany, brigádní generál Amír Hátamí.

 

„Spojené státy svými provokačními akcemi, které zahrnují vysílání průzkumných dronů do Íránu a vojáků spolu s vojenským vybavením do regionu, je pokračováním psychologické války. Snaží se vyvinout na Írán maximální tlak i prostřednictvím médií, což je součástí jejich strategie nátlakového vyjednávání, řekl Hatámí Íránské dělnické zpravodajské agentuře ILNA.

 

V pátek íránská média demonstrovala úlomky sestřeleného dronu.

Írán mohl sestřelit další letoun

 

© Ruptly .

Záběry dokazující sestřelení amerického dronu systémem protivzdušné obrany Íránu (VIDEO)

V pátek velitel vzdušných sil Íránských revolučních gard, brigádní generál Amír Ali Hadžizadeh oznámil, že poblíž sestřeleného dronu letěl další americký průzkumný letoun, který měl na palubě posádku. Vojáci se ho však rozhodli nesestřelovat.

 

„Ve chvíli, kdy americký špionážní dron byl sestřelen, další americké průzkumné letadlo se nacházelo v jeho blízkosti. My jsme ho nesestřelili,“ cituje velitele íránská agentura FARS.

 

Amír Ali Hadžizadeh tvrdí, že se jednalo o Boeing P-8 Poseidon, který na palubě mohl mít až 35 lidí.

 

„Tento stroj rovněž narušil náš vzdušný prostor. Mohli jsme ho taky sestřelit, ale neučinili jsme to, protože sestřelením dronu jsme vyslali varování americkým teroristickým silám,“ dodal.

 

Dále uvedl, že Írán dvakrát varoval americkou armádu, než byl dron sestřelen.

Cz.sputnik