Jdi na obsah Jdi na menu
 


Triumf - o vstup do BRICS požádalo 23 zemí

8. 8. 2023

Triumf - o vstup do BRICS požádalo 23 zemí

8.8.2023 16:17

Vše souvisí se vším a akce budí reakci. Snaha Západu a zejména států NATO likvidovat Rusko přináší reakci v mohutné snaze zemí Východu a Globálního jihu zapojit se do zřejmě nejatraktivnějšího světového a zároveň nezápadního ekonomického uskupení BRICS. Příznačné je, že se tak děje v situaci, kdy Západ chce Rusko zlikvidovat a Putin, zakladatel tohoto uskupení je brán odůvodněně za jeho největšího odpůrce.

O rozšíření BRICS, které se skládá z Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afrika se bude diskutovat na nadcházejícím summitu, o vstup do unie požádal neskutečně velký počet 23 zemí, uvedla Naledi Pandor, ministryně zahraničních věcí a spolupráce JAR.

Je dobré si připomenout, že Jihoafrická republika byla první zemí, která byla do asociace přijata po jejím vzniku, a její prezident Cyril Ramaphosa vyvíjel značné úsilí jménem skupiny afrických států přinést vyvážený mír mezi Ruskem a Ukrajinou, což se ovšem Západu i Ukrajině nelíbí, protože si mír představují jako totální porážku Ruska, které nemá žádná práva…

Podle ministerstva oficiálně požádaly o připojení Alžírsko, Argentina, Bangladéš, Bahrajn, Bělorusko, Bolívie, Venezuela, Vietnam, Kuba, Honduras, Egypt, Indonésie, Írán, Kazachstán, Kuvajt, Maroko, Nigérie, Stát Palestina a Saúdská Arábie. Senegal, Thajsko, Spojené arabské emiráty, Etiopie.

Je samozřejmě nepravděpodobné, že všichni uchazeči budou přijati, protože takové rozsáhlé rozšíření by zřejmě tato organizace nezvládla, a bude zřejmě nutno hledat regionální vyváženost. Ovšem samotný fakt tak širokého zájmu o členství je v podstatě světovým triumfem a vítězstvím nad globálním Západem. 

Jiří Vyvadil

vasevec.cz