Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři projevy - Bidena, Putina a Al-Sudaniho….

12. 10. 2023

Tři projevy - Bidena, Putina a Al-Sudaniho….

12.10.2023 15:27

Svět je už nyní hluboce v otázce izraelsko- palestinské války rozdělen.

Zatímco v hybridní válce proti Rusku na Ukrajině se Západu přes mohutné politické i ekonomické vydírání, nepodařilo za celou dobu zlomit jakýkoliv stát globálního jihu, aby se přidal na jeho stranu, v případě izraelsko- palestinské války, by zřejmě byla situace mnohem flexibilnější.

Biden nazval útoky Hamasu nejsmrtelnějším dnem pro Židy od holocaustu, protože počet obětí v USA roste Prezident Joe Biden ve středu zopakoval, že závazek USA k bezpečnosti Izraele je „neotřesitelný“. "Tento útok byl kampaní čisté krutosti - nejen nenávisti, ale čisté krutosti - proti židovskému lidu," řekl Biden židovským vůdcům shromážděným v Bílém domě.

Vladimir Putin ve svém prvním veřejném prohlášení od útoků Hamásu v Izraeli naopak ukázal prstem na Spojené státy kvůli eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

"Myslím, že mnoho lidí se mnou bude souhlasit, že je to živý příklad selhání politiky Spojených států na Blízkém východě," řekl Putin v úterý iráckému premiérovi Mohammedovi Shia' Al-Sudanimu. Putin a jeho irácký protějšek se setkali v Moskvě, aby diskutovali o současném konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Konstatoval, že USA se pokusily monopolizovat regulaci (konfliktu), ale bohužel se nezajímaly o nalezení kompromisů přijatelných pro obě strany," což znamená potřebu provést rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o zřízení nezávislého, suverénního palestinského státu v každém případě.

Protože je Irácká republika spojencem USA, bylo docela zajímavé, jaký zaujme postoj k prohlášením prezidenta Putina.

Irácký premiér, tedy země, která je spojencem USA, odpověděl překvapivě velmi pozitivně… Rusko je přátelská země, se kterou máme hluboké a historické vztahy. Rád bych zopakoval vděčnost Iráku Rusku za jeho podporu ve válce proti terorismu, za skutečnost, že nám poskytl zbraně, abychom mohli odolat ozbrojencům teroristických gangů. Není pochyb o tom, že tento vztahový příběh je velmi hodnotný. Naše návštěva se koná ve velmi nebezpečné době. To, co se nyní děje, je složitý a nebezpečný vývoj v Palestině. To je přirozený výsledek že Izrael pokračuje v porušování práv Palestinců, Mezinárodní společenství mlčí a neplní své závazky vyplývající z mezinárodně uznávaných rezolucí. Nyní jsme svědky dalšího intifády, povstání Palestinců, kteří požadují ukončení tohoto porušování jejich práv. Zřejmá eskalace, velmi nebezpečná eskalace, která zabíjí. To vše vede ke zničení pásma Gazy. Teď všichni neseme odpovědnost, jako arabské země, jako islámské země, a také spolu s Ruskem, stálým členem Rady bezpečnosti [OSN], velmocí.

A pak přišel závěr: Jsme velmi silní. Trpěli jsme blokádami, válkou, podobně jako Rusko, a to je samozřejmě důvod, proč je naše pozice pevná: Podporujeme hledání mírových řešení prostřednictvím dialogu s cílem ukončit konflikty, které mají velmi negativní důsledky na humanitární a hospodářské úrovni. Tato návštěva je zaměřena na diskusi o těchto otázkách, na diskusi o našich společných posílit naše dvoustranné vztahy. I my chceme přispět svým dílem zmírnit utrpení regionu, nastolit stabilitu a bezpečnost na Blízkém východě a na celém světě.

Nuže, zatímco naši novináři například portálu idnes.cz označují Putina za diktátora, irácký premiér přijíždí za Putinem žádat o pomoc při řešení problémů Blízkého východu.

Asi tak.

Jiří Vyvadil

vasevec.cz