Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třetí noc hrůzy v Bruntále

2. 10. 2022

Třetí noc hrůzy v Bruntále

 Blíží se večer v neděli dne 25. září 1938. Z města odchází poslední opozdilci, aby si našli u známých na venkově úkryt před blížící se nocí. … Je asi 20 hodin večer! Náhle zaštěká kdesi venku německá strojní pistole a vzápětí se ozývá na jiných místech druhá, třetí, čtvrtá…desátá a do toho občas práskne výstřel z naší vojenské pušky. Přesně ve 20 hodin vzplanula nová divoká střelba, jakoby posměch vyhláškám o stanném právu a o zákazu prodlévání civilních osob na veřejných místech po 20. hodině. Střílí se v mžiku snad v celém městě a ve všech předměstích…Posádkové velitelství vysílá na ulice ihned silné vojenské čety a tanky. Tentokrát i těžké tanky s děly, ježto nebyla dodržena podmínka vojenské správy a střelba byla i tuto noc zahájena. ..

Střílí se již v bezprostřední blízkosti úřední budovy a v celém městě. … A skutečně se střílí na úřední budovu ze všech stran. … Mužstvo je výborné a bojechtivé nálady a odpovídá povstalcům statečně. Z celé budovy se střílí a z oken na všech stranách šlehají blesky výstřelů! … Začínáme házeti i ruční granáty z budovy, když se štěkot strojních pistolí k ní ještě více přiblížil. … Bojovali jsme bez přestávky celou noc! … I ve městě a na všech předměstích se celou noc divoce střílí a urputně bojuje! Také nádražní budova a hlavní pošta, kdež jsou vojenské hlídky, byly znovu po celou noc ostřelovány. …

Tuto noc přijel vlakem na nádraží vojenský transport dělostřeleckého oddílu .Až do rána musel celý oddíl zůstat ve vozech! Bylo nebezpečno vykládati vojsko a koně při této střelbě. Přesto bylo i ve vozech několik koní kulemi zasaženo a usmrceno.

Zatím na ulicích pracují celou noc vojenské oddíly a čistí střechy domů od povstalců, kteří se tam i dnes opět ukrývají. Rovněž vojenské lehké i těžké tanky projíždějí stále všemi ulicemi a ostřelují těžkými kulomety i tankovými děly všechny domy, z nichž bylo stříleno. Vojsko kromě toho hází do všech těchto domů i ruční granáty, které tam způsobují hotovou spoušť a zkázu. Mnoho domů bylo v tuto noc v Bruntále demolováno! Některé domy byly kulemi přímo prostříleny, některé zdi domů se zřítily nebo hrozí sesutím. … Ale i povstalci bojovali ručními granáty a lze dnes těžko říci, který dům či byt byl zpustošen vojskem a který povstalci.Hned když nastal trochu den a střelba utichla, vychází na ulici policejní a četnické hlídky a společně s vojenskými hlídkami prohlížejí bojiště … a pátrají po útočnících zbraních. Ale tito již opět zmizeli… S nimi zmizeli i všichni jejich mrtví a ranění. Jen četné kaluže krve, které naši opět nalézají, svědčí mlčky o tom, že povstalci musí mít i za dnešní noc těžké ztráty….Kromě několika lehčích škrábnutí neměli jsme žádných ztrát.

 

Poslední rok v československém Bruntálu 1

(Výňatky z publikace)

JUDr. Jan Brothánek (Události roku 1938 ve vzpomínkách bruntálského okresního hejtmana)

Vydalo Křesťanskosociální hnutí jako svou 752.publikaci určenou pro vlastenecké organizace, Praha 30.11.2021.