Jdi na obsah Jdi na menu
 


To je Vaše válka, Miloši Zemane, ne naše …

20. 12. 2022

To je Vaše válka, Miloši Zemane, ne naše …

20.12.2022 09:12

Psát kritické články o prezidentu Zemanovi je u jeho bývalých rozhodných podporovatelů je bráno jako zrada. Možná tím spíše, že se nad Českou republikou stahují mračna proatlantických stoupenců Nerudové či Petra Pavla. Nicméně drobná poznámka na margo posledních děsivých výroků stávajícího páně prezidenta by měla být učiněna.

V protivládní názorové většinové komunitě patrně větší části našich spoluobčanů jsou Fiala, Černochová, Lipavský bráni jako symbol válečných jestřábů. Dobré je, že se pomalu vztah k podpoře Ukrajiny mění. Například i průzkum Eurobarometru u Česka naznačuje, že podíl podpory pro aktitivity ve prospěch Ukrajiny klesl u dodávek zbraní na Ukrajinu na 43 % a oproti nepodpoře 52% a totéž se týká i finančních dodací pro ukrajinské dobrodružství.

A to jsme teprve na samotném začátku. Co je to 10 měsíců ? Je to americký typ války, Spojenými státy sponzorované a řízené navíc s luxusní podobou, že tentokrát nebudou prchat američtí vojáci, tak jako ve Vietnamu či Afghanistánu a v pohodě bude jen americký vojenskoprůmyslový komplex a dodavatelé plynu a ropy mnout ruce nad úžasnými zisky. Válka v Afghánistánu trvala 20 let, 2. válka v Iráku 8 let.

Stále nevím, zda jsem blbý já, nebo ti ostatní, kdož nepředpokládá, že má tento konflikt Západ vs. Rusko naději skončit dříve než odejde Joe Biden coby prezident. A pokud by byl zvolen znovu a vyloučeno není nic, tak by to bylo ještě 6 let, čili pro USA kratší typ zahraniční intervence. Biden v ní nemůže prohrát, protože po celou dobu by udržoval EU v náležitém ekonomickém a hlavně geopolitickém područí a zřejmě by ho již dovršil v trvalé.

To ovšem neznamená, že by Západ mohl tento střet vyhrát. USA prohráli katastroficky Vietnam, Afghánistán, a prohráli i Irák, který se téměř manifestačně v oblasti ekonomiky obrátil ve prospěch Číny, se kterou buduje nadšeně plán „jeden pás, jedna cesta“ a mladí Iráčané se učí čínsky, podobně jako například školáci v Saudské Arábii a z hlediska vojenské geopolitiky mají blízko k Rusku, ve prospěch Ruska coby hlavního rebelovi proti hegemonii USA, který je ničil..

Miloš Zeman vždy byl válečný jestřáb.

Vzpomínám si, že když jsem svého času končil coby poměrně úspěšný senátor na Sokolovsku, tak se mne ptal, jaké mám plány a už ani nevím, jak tomu došlo, náznakem padla úvaha o velvyslanectví v Bruselu u NATO. Jen tak mimochodem poznamenal, že předpokládá, že nejsem pacifista. To jsem ho zklamal, protože válek bych se naopak chtěl vyvarovat. Neshodli jsme se.

Když v zoufalém strachu američtí vojáci opouštěli bagdádské letiště a někteří z nich se do posledního okamžiku drželi výstupků stoupajících helikoptér, aby následně tragicky padali k zemi, byl Miloš Zeman nejkritičtější z představitelů NATO, z tím, že odchod je zrada, protože přece v Afghánistánu se bojuje za Prahu. a pro někoho chmurně, pro jiné povzbudivě pravil, že NATO nemá smysl.

Nuže nyní objevil naději a doufá, že se NATO vypořádá s mnohem větším nepřítelem s Ruskem. A znovu na Ukrajině se proti Rusku tentokrát bojuje za Prahu.

Bohudík, dnes již v Rusku nikdo Zemana nebere vážně, ale nebere jej vážně ani Západ. I na domácí scéně pro svůj veletoč nezískal podporu ani od voličů stávající protiruské a proatlantické menšiny.

Kdysi se říkalo, jaký je Zeman vynikající prognostik. No nevím.

Zatím nic, kromě západních propagandistů nenaznačuje, že by Rusko bylo poraženo. Ekonomicky Rusko přes jisté problémy enormní sankce zvládlo, zatímco Západ se stává rozhádaný, čím dál neschopnější s diskutabilní perspektivou. A ve vojenské oblasti Rusko krok za krokem rovněž posiluje. Má čas. Bude Západ ještě několik let Ukrajinu proti Rusku podporovat?

Ani náhodou. Váleční štváči, včetně našeho prezidenta a Fialovy vlády odpadnou a k moci se budou vracet realisti.

Otázka totiž už dávno nebude stát tak, že by Rusko mělo skončit válku, ale Západ, který ji porušením všech slibů vyvolal.

Miloš Zeman prohrál v Afghánistánu a nepochybně prohraje i v Rusku. A to je dobře…

 Jiří Vyvadil

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/je-vase-valka-milosi-zemane-ne-nase