Jdi na obsah Jdi na menu
 


To, co se nyní děje na Donbasu, je genocida.

15. 2. 2022

To, co se nyní děje na Donbasu,  je genocida.

Putin se vyjádřil k možnosti uznání DLR a LLR

15:17 15.02.2022

© Sputnik / Sergey Guneev

 

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusko nemůže zavírat oči před tím, jak volně si USA a NATO vykládají principy nedělitelnosti bezpečnosti. Zmínil se o tom po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Putin uvedl, že Rusko si nepřeje válku, proto i představilo své návrhy ohledně záruk bezpečnosti.

Odstrašování Ruska sílou označil za hrozbu národní bezpečnosti.

„Odstrašování Ruska silou vnímáme jako přímé a bezprostřední ohrožení národní bezpečnosti, což je to, co mají za úkol odstranit právní dohody na základě návrhů, které jsme předložili,“ uvedl Putin.

 

Když ruský prezident mluvil o hrozbě války v Evropě, připomenul, že jednu již NATO rozpoutalo, a to proti Bělehradu.

 

Co se týče války v Evropě: pan spolkový kancléř právě řekl, že lidé jeho generace, a já patřím do této generace, si jenom těžce můžou představit válku v Evropě. Bylo to uvedeno v souvislosti se situací na Ukrajině. Ale vždyť my jsme s vámi byli svědky války v Evropě, kterou rozpoutal právě blok NATO proti Jugoslávii. Velká vojenská operace s bombardováním jednoho z evropských hlavních měst – Bělehradu. Ono se to stalo. Bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Je to velmi špatný příklad, ale ono se to stalo,“ uvedl Putin po jednání s německým kancléřem.

 

Putin se rovněž dotknul odpovědí USA a NATO na záruky bezpečnosti. Poznamenal, že tam jsou momenty, o kterých je Rusko připraveno vyjednávat, mezi nimiž je Ruská rada pro mezinárodní záležitosti a vojenská transparentnost.

 

Putin označil situaci na Donbasu za genocidu:

„Dovolím si jen dodat, že to, co se děje na Donbasu, je genocida,“ uvedl Putin.

Ruský prezident se rovněž vyjádřil k návrhu Státní dumy uznat DLR a LLR. Uvedl, že bude vycházet z toho, aby udělal všechno pro vyřešení problémů na Donbasu.

„Budeme, i já budu vycházet z toho, že musíme udělat vše proto, abychom vyřešili problémy Donbasu, ale udělat to tak, jak uvedl pan kancléř, především vycházejíc z ne zcela realizovaných možností minských dohod,“ uvedl Putin.

 

Putin dále dodal, že Rusové podporují obyvatele Donbasu.

„Poslanci parlamentu, jako v každé zemi, i v Rusku se orientují na společenské mínění, názory svých voličů, dobře ho cítí. A to je úplně zřejmé: U nás absolutní většina lidí soucítí s lidmi na Donbasu, podporují je a doufají, že situace se tam výrazně změní k lepšímu,“ řekl dál Putin.

Názor německé strany

Na návrh uznat DLR a LLR reagoval také německý kancléř Scholz. Podle něj to bude politická katastrofa a narušení minských dohod. Scholz dále uvedl, že případné uznání DLR a LLR ze strany Ruska by mohlo narušit proces vyjednávání.

„Pokud parlament přijme to, co bylo navrženo, a stane se to skutečností, pak to bude porušením minských dohod, a to bude znamenat, že proces bude přerušen, bude to politická katastrofa,“ uvedl Scholz po jednání s Putinem.

 

Německý kancléř dále uvedl, že rozšiřování NATO v současné době není v plánu, minimálně se tím nebudou muset zabývat současné vlády.

„Rozšiřování není v plánu, neprojednává se, není na pořadu dne. Dokud budeme každý ve své funkci, nebudeme se muset touto otázkou zabývat,“ uvedl Scholz.