Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tiskařský lis pro zemi máselnici

25. 11. 2020

Tiskařský lis pro zemi máselnici

Svjatoslav Kňjazev

19. listopadu 2020

 

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a politiku bezpečnosti Josep Borrell nedávno veřejně vykládal, jak si otřel boty o Zelenského a jeho partu, tedy o veškerou svévolnou moc.

 

Diplomata EU ocitoval web ministerstva zahraničí EU: „Jak jsem řekl prezidentovi, EU není charitativní organizace ani bankomat. Pro nás nejlepší způsob, jak podpořit Ukrajinu, je pomoci s reformováním země, ale realizovat tyto reformy mohou jen sami Ukrajinci.“ Když se kolem Borrellových slov zvedl rozruch, upravili prohlášení, ale ve vyhledávači to původní zůstalo.

 

Ukrajinský ekonom Andrej Golovačev vše komentoval: „EU radikálně změnila svůj vztah k Ukrajině, když uznala, že naši zemi nelze reformovat ve směru k evropským hodnotám. Projekt je uzavřen. Od nynějška pohlíží EU na Ukrajinu jako na zdroj pracovní síly, surovinový doplněk, trh pro odbyt a nárazníkový stát. Nic víc.“

 

To co se stalo, spojilo činnosti patentového zloděje Porošenka a Zelenského, jehož zvolení prezidentem považuje Golovačev za „apoteózu vlády lůzy“.

 

Pro oficiální Kyjev nebylo Borrellovo prohlášení nejvhodněji načasováno. Podle návrhu rozpočtu na rok 2021 schváleného ukrajinskou vládou si kyjevské úřady naplánovaly půjčit přibližně 700 miliard hřiven (25 miliard USD). Jen zaplacení úroků 160 miliard hřiven (5 miliard USD) bude znamenat tentýž obnos, co výdaje na zdravotnictví či vzdělávání.

 

Soudě podle nálady ve vedení EU a ostatních věřitelů Ukrajiny už nemají chuť dávat almužny, ale jednoduše poskytovat úvěry.

 

Ředitel Institutu rozvoje ekonomiky Ukrajiny Alexandr Gončarov k tomu na svém facebookovém účtu napsal: „Jak látat rozpočtové díry? Kvůli tomu náš tiskařský lis pracuje na plný výkon. Množství peněz se od začátku roku 2020 na Ukrajině zvýšilo o 16,6 %, tedy o 227,7 miliard hřiven!“

 

Podle statistik je ukrajinská ekonomika v těžké situaci. Podle Gončarova byl obchodní obrat Ukrajiny s RF za 8 měsíců roku 2020 60,2 miliardy USD, což je o 9,7 % (7 miliard USD) méně než ve stejném období roku 2019. Záporné saldo je zároveň 2,4 miliardy USD. Vývoz z Ukrajiny dosáhl jen 30,9 miliard USD, o 2,2 miliardy méně než ve stejném období loni.

 

Pro „nězaležnou“ zemi je nejtěžší nižší kvalita exportu. Nejvýznamnějším zbožím je obilí (5,9 miliard USD) a slunečnicový olej (3,4 miliardy USD).

 

Ekonom Alexej Kušč konstatuje, že Ukrajina se změnila ze země vyrábějící rakety a letadla na zemi máselnic a kukuřičných polí. Tak to prostě je, obrátilo se to. Podle Kušče se v zemi objevil prudký nárůst produkce potravin a surovin, výrobu strojů a zařízení postihl strmý pád. V roce 2005 zde byla celková struktura vývozu stejná. Poté přišla deindustrializace, která se rychle realizovala. V roce 2019 byl podíl zemědělských produktů větší a zvýšil se na 48 % a strojírenských výrobků byl jen 7 %. Přitom je přidaná hodnota zemědělských výrobků minimální, ale náklady stále rostou.

 

Struktura rozpočtu Ukrajiny na rok 2021 připomíná hodování v době moru. Na činnost Zelenského a jeho kanceláře je určeno o 358 milionů hřiven více než loni. Na Nejvyšší radu o 244 milionů více , na kabinet ministrů o 190 milionů více, na Státní úřad pro vyšetřování asi o 1 miliardu více. Ještě štědřeji jsou obdařeny trestní orgány. Na kancelář generálního prokurátora připadlo skoro 2 miliardy hřiven i dalších převodů, na ministerstvo vnitra 2,8 miliardy hřiven a na SBU 2,8 miliardy hřiven. Lidé z těchto institucí si žijí na vysoké noze.

 

Přitom se odřeže objem dotací obyvatelům na komunální služby o 2,7 miliardy hřiven a financování ukrajinské energetiky bude nižší o 442 milionů hřiven.

 

Soudě podle této dynamiky rozpočtových výdajů si Zelenského tým uvědomuje, že brzy, podle vývoje událostí, bude muset svoji moc bránit silou. Jak to může skončit, není známo.

 

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář