Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tisícům obyvatel Břeclavi pětinásobně zdražilo teplo

4. 10. 2022

Tisícům obyvatel Břeclavi pětinásobně zdražilo teplo

 

dnes 13:58, 4.10.2022

Milan Vojtek , Právo

 

Asi tři tisíce domácností v Břeclavi budou platit za teplo a teplou vodu pětinásobek dosavadní částky. Důvod? Dodavatel plynu jednostranně ukončil dodávky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kotelna v bývalém cukrovaru. Ta jako jediná má jiného dodavatele a do problémů se nedostala. Plyn chyběl menším blokovým zdrojům tepla.

 
Článek

Zprávu o ukončení dodávek dostali nejprve zástupci společnosti Teplo Břeclav a jejich prostřednictvím pak obyvatelé bytových domů ve městě.

„V tuto chvíli jsme nuceni zvýšit cenu tepla z 628 korun na 3030 korun za gigajoule. Není nám to příjemné, ale je to jediné řešení. Můžeme být rádi, že jsme lidem vůbec zajistili nějaký plyn,“ řekl jednatel společnosti Teplo Břeclav Martin Marták.

 

PŘEHLEDNĚ: Příspěvek na bydlení pomůže s vysokými cenami energií. Jak na to

Finance

Firma je ve složité situaci, musí teď nakupovat za spotové ceny, které jsou obecně nevýhodné. Brání se, že za situaci nemůže - bez varování jí do datové schránky dorazilo oznámení, že společnost NWT, a. s., končí s dodávkami plynu. Následně ji pak upozornila distribuční společnost GasNet, že musí situaci řešit, protože jí jinak hrozí zařazení mezi neoprávněné odběratele plynu.

 

„Museli jsme to řešit doslova ze dne na den. Jediné, co se dalo, jsou dodávky za spotové ceny. A i to můžeme být rádi, že máme. Jenže nákupní cena je proti původní dvanáctinásobná,“ řekl Marták.

Obratem tak firma změnila nastavení záloh, za využití všech rezerv je zvedla na pětinásobek.

 

Školy topí méně, ale pod dvacet stupňů nejdou

Věda a školy

 

Pětinásobný nárůst ceny dopadne nejen na domácnosti, ale i na další zákazníky včetně městských zařízení. Teplo podraží školám, zimnímu stadionu či domovu seniorů.

„Jediné, co je, že se teď můžeme modlit, aby vláda opravdu zastropovala ceny. Kdy to bude, nevíme. Pokud začne platit cenový strop od ledna, přinese to lidem úlevu, i tak to bude asi dvouapůlnásobek původní částky. Jenže toto jsou věci, které už jsou mimo naše možnosti,“ řekl Marták.

Teplo Břeclav nyní řeší údajné porušení podepsané smlouvy ze strany NWT. „Dáváme podnět na Energetický regulační úřad, který jediný má kompetence to řešit, a musíme čekat na prošetření. Současně se obrátíme na soud, budeme řešit škody vzniklé porušením smlouvy,“ uvedl Marták.

Teplo Břeclav zastupuje advokát Michal Šilhánek. Potvrdil, že není způsob, jak NWT přinutit pokračovat v dodávkách. „Jakmile bude známá výše škody, kterou NWT svým konáním dle našeho názoru způsobilo, budeme ji všemi dostupnými prostředky vymáhat,“ řekl advokát.

Generální ředitel NWT Vít Štěpánek se k věci nevyjádřil vůbec.

 

Teplárny přejdou na levnější uhlí a olej. Ale ne všude

Stalo se

 

Podle Martáka firma NWT, která vyhrála soutěž na dodavatele energií na roky 2022 a 2023, překvapila jejich firmu ještě před započetím dodávek vloni na podzim, když chtěla, aby Teplo Břeclav platilo místo sjednaných zhruba 450 korun bezmála pětinásobek, 2000 korun za MWh.

„To jsme odmítli, nakonec jsme dohodli zvýšení o třicet procent na 600 korun za MWh. V dodatku ke smlouvě nám podepsali, že se ke své škodě zříkají zodpovědnosti za další změny cen,“ řekl Marták.

Nakonec ale skončily dodávky úplně.