Jdi na obsah Jdi na menu
 


Times - Bývalí ruští a západní činitelé varují před válkou!

11. 12. 2020

Times - Bývalí ruští a západní činitelé varují před válkou!

 

Skupina ruských, amerických a evropských odborníků vyzvala k obnovení pravidelných kontaktů mezi Ruskem a členskými zeměmi NATO.

Ilustrační foto

9. prosince 2020 - 11:06

 

Zároveň varovala před nebezpečím „neúmyslných incidentů“, pokud atmosféra nedůvěry přetrvá, píše The Times.

 

V dopise zaslaném publikaci britské nevládní výzkumné středisko European Leadership Network, složené z desítek vojenských a politických vůdců v důchodu, poukázalo na to, že vztahy mezi Ruskem a NATO jsou v současnosti na nejnižší úrovni od konce studené války. Podle odborníků to „činí hrozbu nebezpečné konfrontace stále reálnější“.

 

Ruští a západní odborníci poukázali na nebezpečí vypovězení dohod, které „nás všechny chrání celých 30 let“. Tvrdí, že i když se strany neshodnou na příčinách krize ve vztahu, spojují je obavy z možného vojenského konfliktu „v důsledku nehody nebo nesprávného výpočtu“.

 

Hill: K čemu USA tolik vojáků v Evropě? Rusko nechystá expanzi!

DWN: Bez Ruska v podobě nepřítele ztratí NATO smysl své existence!

 

Současně v dopise 145 bývalých ministrů, velvyslanců a generálů z Ruska, Spojených států a evropských zemí nejen varují před existujícími hrozbami, ale také předkládají svá vlastní doporučení, jejichž cílem je obnovit vztahy a snížit riziko „neúmyslných incidentů“.

 

Zejména poukazují na potřebu „obnovit praktický dialog mezi Ruskem a NATO a přímé kontakty mezi velitelským štábem ozbrojených sil a odborníky“ stran. Kromě toho v dopise The Times zdůrazňují důležitost společné práce na omezeních rozmístění ozbrojených sil Severoatlantické aliance a Ruska v Evropě.

 

 

 

Odborníci rovněž trvají na obnově smluv o kontrole zbraní, protože podle nich by mohlo odmítnutí rozšířit Smlouvu o opatřeních pro další snižování a omezování strategických útočných zbraní (START III), jejíž platnost končí v únoru, vyvolat „nové závody nukleárních zbraní". Bývalí vysocí politici a vojáci požadují plné fungování Smlouvy o otevřeném nebi, z níž USA odstoupily 22. listopadu 2020, požadují její plný provoz, uvedly The Times.

 

(kou, prvnizpravy.cz, thetimes.co.uk, foto: arch.)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář