Jdi na obsah Jdi na menu
 


Thomas Röper - Už žádné barevné revoluce? Soros se zaměří na USA

3. 7. 2023

Thomas Röper - Už žádné barevné revoluce? Soros se zaměří na USA

 

3.7.2023 20:26

Alex Soros, který převzal vedení Sorosových nadací po svém otci, chce propustit 40 procent zaměstnanců nadací. Znamená to odklon od politiky barevných revolucí? – ptá se ve svém textu německý expert na východní Evropu Thomas Röper.

Především by se měl snížit personál pro zahraniční politiku. To odpovídá Alexově obecné koncepci, protože sám sebe popisuje jako více politického, než byl jeho otec. Nezajímají ho barevné revoluce po celém světě, ale vedení kulturních válek uvnitř samotných USA.

 

Má to objektivní důvody, vždyť Sorosovy nadace toho na mezinárodní scéně v posledních letech moc nedosáhly. Byly vytlačeny z východní Evropy – Maďarska a Polska. V Izraeli aktivně podporovaly protesty proti Netanjahuovi, ale nepodařilo se jim ho svrhnout. Začátkem roku 2023 se Soros pokusil zruinovat akcie indického konglomerátu Adani Group a rupie. Byl to pokus zopakovat starý trik s librami. I to ale skončilo fiaskem.

 

Mezinárodní mediální síla Sorosových nadací je nezlomná, ale Soros již dlouho nemá žádné hmatatelné úspěchy. Pokus o převrat v Bělorusku byl také neúspěšný. A v Gruzii se sice Sorosovi podařilo zabránit zavedení zákona o zahraničních agentech organizováním protestů, ale pokud bylo jeho cílem využít příležitosti ke svržení gruzínské vlády, i to byl jen omezený úspěch.

 

Soros proto nyní hraje důležitou roli zejména v USA. Sorosovy nadace utrácejí stovky milionů dolarů na podporu nejliberálnějších kandidátů ve volbách na všech úrovních. Zvláštní efekt mělo zvolení mnoha levicových prokurátorů ve velkých městech, kteří zajistili „liberalizaci“ systému vymáhání práva. Dopad na sebe nenechal dlouho čekat: Spojené státy čelily nárůstu násilné kriminality, počet vražd vzrostl za dva roky o 44 procent a některé části velkých amerických měst téměř připomínají válečné zóny.

 

Alex Soros navštívil Bílý dům mnohokrát. A slibuje, že v roce 2024 utratí 1,5 miliardy dolarů na liberální restrukturalizaci USA. Dá se tedy očekávat, že kulturní války začnou zuřit s obnovenou vervou a že strategie řízeného chaosu uplatňovaná v jiných zemích bude i nadále uplatňována v samotných USA.

 

Velkomyslitelé zde mohou vidět něco, co bylo v poslední době znovu a znovu podezřelé: pokus USA oslabit Rusko prostřednictvím své ukrajinské politiky mohl být součástí posledního zalapání po dechu Spojených států ve snaze transformovat unipolární svět, oživit tak svět ovládaný USA. Západní ekonomický systém je na konci, státy na západě jsou beznadějně předlužené, západní finanční systém se udrží při životě jen 15 let, protože západní centrální banky napumpovaly do systému biliony nezajištěných peněz a tak dále .

 

„Velký reset“ vyhlášený Klausem Schwabem, šéfem Světového ekonomického fóra, předpokládá kolaps ekonomiky, který má být následně restartován ve „Velkém resetu“. Vzhledem k tomu, že většina světa je proti tomuto systému, bylo možná posledním řešením, jak přinutit tyto země „hrát spolu“, koneckonců oslabit nebo rozdrtit Rusko. To se nepovedlo.

Místo toho se Západ stále více izoluje od zbytku světa budováním bariér prostřednictvím sankcí a obchodních bariér.

 

To je samozřejmě čistě spekulativní, ale je možné, že si elity v USA uvědomily, že se jim alespoň krátkodobě nedaří podrobit zbytek světa svému systému a že Soros Jr. se soustředí výhradně na restrukturalizaci USA a tím i ostatních západních států. Rozdělení světa na „Západ“ na jedné straně a zbytek světa na straně druhé se stalo realistickým scénářem.

 

To by znamenalo, že Soros (a možná i další američtí oligarchové) se nyní soustředí na zajištění své moci na Západě a prosazování pravděpodobné nadcházející ekonomické a sociální restrukturalizace na Západě. Zda tomu tak je, uvidíme možná za rok nebo dva.

 

V každém případě se rovná revoluci, že Soros Junior, jak se zdá, mění kurz Sorosových nadací a přesouvá pozornost na domácí politiku USA, spíše než aby podporoval „demokratické revoluce“ po celém světě.

(Překlad: jpu)

 

Thomas Röper, narozen v roce 1971, zastával pozice ve vedení a dozorčí radě ve společnostech poskytujících finanční služby ve východní Evropě a Rusku jako expert pro východní Evropu. Ústředními body jeho dnešní mediálně kritické práce jsou vedle témat (geo)politiky a ekonomiky také kritika zpravodajství západních médií obecně a obraz Ruska v Německu.

vasevec.info