Jdi na obsah Jdi na menu
 


The Spectator - Východní Němci odmítají považovat Rusko za nepřítele

3. 7. 2022

The Spectator - Východní Němci odmítají považovat
Rusko za nepřítele
 

Průzkumy provedené v Německu zmátly místní odborníky. Ukázalo se, že ne celé Německo odsuzuje kroky Vladimira Putina. Píše to historička Katja Hoyerová v článku pro britský časopis The Spectator. Připomněla, že podle nedávného průzkumu veřejného mínění v Německu jen polovina západních Němců souhlasí s tím, že Berlín by měl být „tvrdý k Rusku“ a 58 % východních Němců je
přesvědčeno, že Berlín by neměl „provokovat Kreml“. Němečtí občané žijící na východě země navzdory západní propagandě dobře vědí, proč bylo Rusko nuceno zahájit speciální operaci k denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny.
Zaznívá názor, že ukrajinská krize byla vyprovokována Spojenými státy a evropské země poslušně plnily vůli Washingtonu, což donutilo Moskvu zahájit speciální operaci.

Východní Němci tvoří 16 milionů z 80milionové populace Německa.Ne celé Německo je proti Vladimiru Putinovi. Sahra Wagenknechtová, poslankyně za levicovou stranu, ho nedávno hájila a řekla, že není „šíleným ruským nacionalistou“ a
posílání zbraní na Ukrajinu je „politikou řízenou USA“, která hrála roli při vyprovokování jeho invaze.

Její názory jsou ve východním Německu a nejen mezi levicí zcela běžné. Proti sankcím a poskytování zbraní se staví krajně pravicová strana Alternativa pro Německo, která má většinu podpory na východě.„Tento názor je ve východním Německu zcela běžný, a to nejen mezi příznivci levice. Krajně pravicová strana Alternativa pro Německo, kterou podporuje mnoho obyvatel východní části země, je proti protiruským sankcím a přesunu zbraní do Kyjeva.“
Na otázku o „tvrdším postoji k akcím Ruska“ odpovědělo 58 % východních Němců, že Berlín by neměl „provokovat Kreml“. Na západě země s tím souhlasilo 40 procent.
občanů.
Názor východních Němců nemá nic společného s nostalgií po časech NDR, je si jistá odbornice The Spectator, historička Katja Hoyerová. Ke znovusjednocení Německa došlo před 30 lety, ale na východě mnozí stále cítí strach z NATO a vůbec se nebojí Ruska.
Bývalí občané Německé demokratické republiky si pamatují, že to byla sovětská armáda, která je osvobodila od nacismu a současná politika Berlína vůči Moskvě je považována za nespravedlivou.

Pro Pokec24 přeložila Janinna