Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teroristické hrozby v Maďarsku. V pozadí podpora Ukrajiny

21. 4. 2022

Teroristické hrozby v Maďarsku.  V pozadí podpora Ukrajiny

21.4.2022 11:10

V úterý po patnácté hodině se přelila Maďarskem vlna oznámení o uložení výbušnin ve velkých obchodních centrech. Z textu teroristické výhružky jasně vyplývá politický podtext, jde o útok na vládu Viktora Orbána kvůli jejím postojům ke konfliktu na Ukrajině. "V budově je bomba." Nemohu žít v zemi, která sponzoruje teroristu Putina a staví levný plyn nad lidský život,“ napsal autor mailové hrozby uvádějící maďarské jméno z mailové adresy domény gmail.com

Portál po týdeníku „Magyar Hang“ uvádí, že autor odkazuje na skutečnost, že Maďarsko se od začátku rusko-ukrajinské války distancovalo od obou stran konfliktu. Kvůli závislosti na dodávkách ruských energetických zdrojů vláda Orbána nesouhlasí se zařazením ropy a zemního plynu z Ruska na sankční seznam Evropské unie.

Vlna měla široký rozsah. Podle portálu Daily News Hungary se informace o výbušninách týkaly většiny nákupních center v Budapešti. Mezi nimi: Arena Mall, MOM Park, Mammut, Corvin Plaza, Árkád a  Westend.  E-maily však byly zaslány také do nákupních center v Kaposváru, Győru a Debrecínu.

Takováto teroristická akce v Maďarsku následovala den po podobných akcích proti obchodním centrům v Srbsku. Srbský prezident Aleksandar Vučić navíc v televizi řekl, že z území Ukrajiny a jednoho členského státu EU dostává letecká společnost Air Serbia neustále signály o výbušninách na palubě letadel na trase Bělehrad - Moskva. Postiženo bylo prý i bělehradské letiště.

Srbsko se odmítlo připojit k západním protiruským sankcím,  čímž podle prezidenta „ukazuje, že je svobodnou a svobodu milující zemí, která se rozhoduje sama“.

 Ilustrační foto: Obchodní centrum Westend

vaševěc.cz