Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teror v Lyonu - Policie zatkla podezřelého z postřelení kněze

31. 10. 2020

Teror v Lyonu - Policie zatkla podezřelého z postřelení kněze

31.10.2020 17:32 • Aktualizováno 20:41

bož, nčs, Novinky, ČTK

 

V Lyonu byl postřelen pravoslavný kněz ve chvíli, kdy zavíral kostel. Jeho stav je vážný. Údajný pachatel z místa uprchl. Francouzská policie po 20. hodině zatkla podezřelého. Podle agentury Reuters však zatím není jasné, zda zadrženým je útočník.

 

Francouzské orgány v tuto chvíli nemají žádné důkazy, že by motivem činu byl terorismu, informovala agentura Reurers. V případu nebyl povolán protiteroristický prokurátor, což se děje vždy, když existuje důvodné podezření, že by mohlo jít o teroristický čin.

 

Podle televize BFM útočník duchovního trefil dvakrát do břicha, oběť je podle záchranných složek v ohrožení života.

 

Kněze řecké národnosti zasáhly dva výstřely z upilované brokovnice kolem 16:00. Podle svědků byl ošetřován na místě s vážnými poraněními.

 

Zástupce řecké vlády napadeného identifikoval jako Nikolaose Kakavelakise, uvedla agentura Reuters.

 

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

 

Policie prostor neprodleně uzavřela. Starosta Lyonu Grégory Doucet vyzval obyvatele města, aby zůstali pokud možno doma, dokud se policie snaží pachatele dopadnout.

 

Ministr vnitra Gérald Darmanin na Twitteru účtu rovněž vyzval občany, aby se místu pokusili vyhnout.

 

Podle zdrojů agentury AFP obeznámených s vyšetřováním se v kostele v době útoku nekonala bohoslužba a 52letý duchovní nebyl oblečen do kněžského šatu. Střely jej údajně zasáhly do jater. Útočníkova zbraň se nenašla, viděli ji ale svědci.

 

Bezpečnostní a záchranné jednotky jsou podle Darmanina na místě. On sám bude jednat o situaci v Paříži s prezidentem Emmanuelem Macronem a premiérem Jeanem Castexem.

 

„Jde o velmi vážný incident. Podrobnosti stále teprve přicházejí. Byl svolán krizový štáb,“ uvedl v prohlášení Castex. V něm zdůraznil nutnost chránit svobodu a bezpečnost občanů a praktikování víry.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář