Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taliban vstoupil do Kábulu

15. 8. 2021

Taliban vstoupil do Kábulu

 

Afghánské ministerstvo vnitra oznámilo zahájení ofenzívy Talibanu proti Kábulu.

Ilustrační foto

15. srpna 2021 - 11:32

 

Počátek ofenzívy hnutí Taliban afghánskou metropoli s odvoláním na ministerstvo vnitra republiky informovala dnes 15. srpna agentura Reuters.

 

V tuto hodinu je známo, že Taliban převzal kontrolu nad všemi hraničními přechody Afghánistánu, a proto je nyní možné zemi opustit pouze přes kábulské letiště.

 

Podle různých zdrojů probíhá evakuace cizinců z kábulského letiště především ze Spojených států amerických.

 

„Nad Kábulem létá mnoho vrtulníků tam a zpět. Spojené státy a další země evakuují diplomaty a personál, “uvedla NBC News.

 

Ruský novinář Andrej Medveděv je přesvědčen, že „afghánská vláda nemá Talibanu jak odpovědět“.

 

„Neexistují žádné síly a prostředky. Armáda přechází na stranu Talibanu nebo se vzdává. Problém je, že ani speciální jednotky afghánské armády nebo státní bezpečnosti nejsou připraveny k boji. Neexistuje žádná motivace. Když SSSR stáhl svá vojska z Afghánistánu, mnoho velmi ideologických lidí zůstalo v zemi, v armádě. Kdo byl vážně připraven pokračovat v budování země, ne -li socialismus, pak alespoň civilizovanější a modernější společnost. A ano, inspirovali se sovětským příkladem. A jaký je nyní příklad Afghánců? Jaká je motivace? Za co bojovat proti Talibanu? Co se změní v životě většiny Afghánců? Když Taliban říká, že kvůli krádežím musí být uříznuty ruce, většina obyvatel země je překvapena jedinou věcí: proč sekat, když zloděje lze zastřelit nebo ubit k smrti, jak to běžně děláme? “ komentoval Medveděv situaci v Afghánistánu na svém kanálu Telegram.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)