Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taktika elastické obrany ničí ukrajinskou protiofenzivu

4. 10. 2023

Taktika elastické obrany ničí ukrajinskou protiofenzivu

 

Elastická obranná taktika používaná ruskými jednotkami — je jedním z faktorů, které brání ukrajinské protiofenzivě, píše The New York Times.

Ilustrační foto

4. října 2023 - 06:20

 

Jednotky kyjevského režimu čelí ruské taktice, ve které nepřátelské síly ustoupí, aby zpět postoupily, uvádí článek.

 

Místo toho, aby drželo linii obrany za každou cenu, používá ruské velení dlouhodobou vojenskou taktiku známou jako „elastická obrana“, říkají vojenští experti.

 

Panika v Rumunsku! NATO hromadí vojáky na hranici s Ukrajinou

 

Výše uvedená taktika spočívá v tom, že ruská vojska ustoupí do druhé linie, povzbuzuje tak Ukrajince k útoku a poté udeří zpět, když je nepřítel zranitelný — nebo když se pohybuje v otevřených oblastech, nebo když dorazí na právě opuštěné ruské pozice. Cílem je zabránit ukrajinským jednotkám v zajištění jejich postavení a jejich využití jako základu pro další postup, píší noviny.

 

„Obranná strana se vzdává, což způsobuje nejzávažnější ztráty na postupující straně, aby vystavila útočníky rozhodujícímu protiútoku,“ vysvětlil výzkumný pracovník na London International Institute for Strategic Studies Ben Barry.

 

Podobné taktiky byly použity sovětskými jednotkami v roce 1943 v bitvě u Kurského oblouku, připomíná.

 

 

 

Tato taktika — je jen jedním z mnoha faktorů, které brání protiofenzivě, tvrdí ukrajinští úředníci a vojenští odborníci. Uvádějí jako bariéry moskevské používání hustých minových polí, zákopových sítí a bariér tanků, jakož i neochotu Západu dodávat moderní stíhačky a zbraně delšího dosahu na začátku konfliktu. Nejzávažnější překážkou je však ruské dělostřelectvo s velkými rezervami.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)