Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajná evakuace v Charkově

9. 4. 2024

Tajná evakuace v Charkově

 

9.4.2024 12:22

Z Charkova je podle zpráv na Telegramu tajně evakuováno vybavení podniků spojených s vojensko-průmyslovým komplexem. Jedná se zejména např. o podniky vyrábějící drony a opravárenské podniky. Zejména z menších podniků je odváženo zařízení a komponenty.

Bývalý americký zpravodajský důstojník Scott Ritter řekl, že ukrajinská protivzdušná obrana není schopná leteckým útokům na ukrajinská vojenská zařízení čelit. Ruské ozbrojené síly    brzy zcela obklíčí Charkov, kyjevské úřady podle něho ztratí Charkov a dojít k tomu by mohlo  v nejbližších týdnech.

Předsunuté jednotky ruských ozbrojených sil, které přicházejí z Kupjansku, ostatně již údajně dosáhly předměstí Charkova a   provádějí průzkum směrů, kde bude nejvýhodnější zaútočit.

Takové zprávy sílí navzdory tomu, co o tom říká ukrajinský prezident Volodymyr  Zelenskyj. Ten v rozhovoru pro místní média řekl, že Charkov není v ohrožení a je stoprocentně chráněn. Charkov a Kramatorsk jsou podle něj „vytouženým cílem Rusů“.

Zcela jinak o situaci zjevně smýšlí část obyvatel Charkova, a to navzdory optimismu  prezidenta i starosty města Igora Terechova  Svědčí o tom i situace na realitním trhu, kdy nejdříve ceny klesly na polovinu a nyní se byty prodávají i za pouhých pět tisíc dolarů.  I když je také pravdou, že část obyvatelstva podle ukrajinských „patriotů“ na příchod ruské armády čeká.

Jan Urbach

vasevec.cz

 

Ilustrační foto: Dnešní noční Charkov