Jdi na obsah Jdi na menu
 


SZ - Hraní si s ohněm velký, pochod NATO na východ!

26. 2. 2020

SZ - Hraní si s ohněm, velký pochod NATO na východ!

Největší manévry NATO "Defender 2020" vstoupily do aktivní fáze, píše Süddeutsche Zeitung. Jeden a půl kilometru dlouhý konvoj s americkým těžkým vybavením postupuje z Německa do východní Evropy.

26. února 2020 - 04:20

 

Na pozadí příprav v Německu probíhají protesty za účasti zástupců církve, odborů, mírových aktivistů a členů Die Linke. Označují manévry za „hru s ohněm“ a provokací proti Rusku.


Spojené státy provádějí největší cvičení v Evropě za posledních 25 let pod názvem „Defender 2020“, uvádí Süddeutsche Zeitung. Již ve čtvrtek dorazila do Bremerhavenu první nákladní loď s těžkým vojenským vybavením, zejména tanky, autocisternami, buldozery a terénními vozidly armády. První jednotky vojáků již přistály na letišti v Hamburku. Celkem v příštích týdnech Američané převedou do Evropy 20 000 vojáků a vybavení.

 

Cvičení se zúčastní 37 000 vojáků, pokračuje publikace. Spolu s USA budou vojáky a vybavení poskytovat dalších 17 členských zemí NATO. Manévry se uskuteční v Polsku a pobaltských státech. Potrvá celé jaro a skončí v červenci. Nyní začíná aktivní fáze. Z Německa se brzy vypraví jeden a půl kilometrový konvoj. Bundeswehr odpovídá za logistiku a dodávky: staví stanové tábory a mobilní čerpací stanice. Německá armáda se zároveň obává dopravních zácp a dalších překážek na silnicích.

 

Velká expedice na východ by měla posílit schopnost kolektivní obrany členských zemí Severoatlantické aliance a stát se signálem zastrašování Moskvy, vysvětluje Süddeutsche Zeitungu. Generálporučík Martin Schellais, jeden z organizátorů vojenské akce odpovědné za logistiku, uvedl: „Rusko skutečně tento vývoj událostí vyvolalo nezákonným připojením Krymu v roce 2014.“ Přitom se pokusil ujistit, že cvičení není namířeno proti Rusku.

 

Na pozadí počátečních manévrů v Německu probíhají protesty za účasti zástupců církve, odborů, mírových aktivistů a členů levé strany. Nazývají manévry „hrou s ohněm“ a provokací proti Rusku. Podle nich to, co se děje, zvyšuje hrozbu války v Evropě.

 

(kou, prvnizpravy.cz, sueddeutsche.de, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář