Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sýrie uzavřela vzdušný prostor nad Odlivem. Rusko hrozí Turecku

2. 3. 2020

Sýrie uzavřela vzdušný prostor nad Odlivem. Rusko hrozí Turecku

Dnes 9:08 – Damašek/Ankara

Novinky

 

V syrské provincii Idlib probíhají tvrdé boje mezi syrskými vládními silami a Tureckem, které tam o víkendu zahájilo ofenzivu. Sestřeleny byly nejméně dva syrské bombardéry Suchoj Su-24 a minimálně jeden syrský dron. Turecko se chlubilo, že zničilo velké množství syrské techniky, což ale nešlo ověřit z dalších zdrojů. Velitel ruských sil v Sýrii varoval Turecko, že nemůže garantovat bezpečnost tureckým operujícím letadlům nad Sýrii.

 

Sýrie uzavřela vzdušný prostor na severozápadě země, kde se bojuje. Varovala, že jakýkoli letoun, který tam vletí, bude považován za nepřátelský a bude sestřelen.

Velitel ruských sil v Sýrii kontraadmirál Oleg Žuravljev varoval Ankaru, že „za této situace nemůže ruské velení sil v Sýrii garantovat tureckému letectvu bezpečnost při letech nad Sýrii.“ Zmínil, že syrská protivzdušná obrana sestřelila šest tureckých dronů.

Síly tureckého režimu pokračují v nepřátelských činech proti našim ozbrojeným silám operujícím v provincii Idlib a jejím okolí, kde útočí přímo na naše vojáky čelící terorismu nebo poskytují všechny formy podpory organizacím, které jsou na mezinárodním seznamu teroristických skupin,“ vysvětloval opatření zdroj ze syrské armády.

Sýrie se k uzavření svého vzdušného prostoru rozhodla poté, co dva její bombardéry Suchoj Su-24 sestřelili nad Idlibem turecké stíhačky F-16. Rusko ale popřelo tvrzení vzbouřenců, že byl sestřelen i ruský letoun téhož typu.

 

Turecké ministerstvo obrany oznámilo podle listu Daily Sabah, že sestřelilo dva syrské bombardéry Suchoj Su-24 a že se současně podařilo zničit systém protiletadlové obrany, který zničil turecký dron. Pak měl být sestřelen ještě jeden Su-24. Podle agentury Anadolu se Turecku po útocích podařilo vyřadit syrskou základnu v Najrabu, zasaženy byly i další dvě v Kvairisu a Managhu.

Turecko se chlubí úspěchy v poli

Turecký ministr obrany Hulusi Akar už v neděli tvrdil, že byl zničen syrský dron, osm vrtulníků, 103 tanky, 19 obrněných transportérů, 72 děl, tři systémy protivzdušné obrany, 56 obrněných vozidel a devět skladů munice. Tvrdí, že bylo z boje vyřazeno 1212 vládní vojáků a příslušníků provládních sil. Daily Sabah napsal už v neděli, že se při sobotním útoku dronů podařilo zabít tři syrské generály.

 

Naopak syrská agentura SANA uvedla, že syrská armáda sestřelila tři turecké drony nad provincií Idlib, jeden z nich nad klíčovým městem Sarákib na významné dálniční křižovatce. Dodala, že protivzdušná obrana pálila i na další drony nad provincií Hama a zdůraznila, že Turecko často nasazuje bojové drony při podpoře teroristů a radikálů v Idlibu. Damašek považuje vzbouřence za teroristy, protože velká řada z nich je členy skupiny Haját Tahrír aš-Šám napojené na al-Káidu, nebo slíbila s touto organizací spolupracovat.

O vážnosti bojů svědčí to, že v neděli syrský prezident vydal dekret, jímž se o zvyšují o 20000 syrských liber (necelých 1100 korun) důchody rodin vojáků padlých i penze těch, kdož jsou invalidní nejméně z 40 procent.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář