Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sýrie je připravena na návrat uprchlíků. Evropská unie je proti

13. 11. 2020

Sýrie je připravena na návrat uprchlíků. Evropská unie je proti

0 Janinna  

Ve středu v Damašku začala za podpory Ruska dvoudenní mezinárodní konference, která má pomoci při návratu milionů syrských uprchlíků do jejich vlasti.

Mezi účastníky jsou delegace z Ruska, Libanonu, Iráku, Íránu, Jordánska, Venezuely a Číny a také zástupce OSN jako pozorovatel. Turecko pozvánku neobdrželo.

Syrský prezident Bašár Asad ve svém televizním projevu uvedl „přání milionů Syřanů vrátit se domů“. Zdůraznil však, že „bylo zničeno obrovské množství infrastruktury, která byla budována po celá desetiletí, a v některých oblastech stále existují teroristé“, které syrský vůdce považuje za rebely a džihádisty.

Asad rovněž poznamenal, že západní sankce proti Damašku „okrádají zemi o její nejzákladnější zdroje pro rekonstrukci“.

Od začátku konfliktu v Sýrii v roce 2011 byla více než polovina předválečné populace vysídlena ze svých domovů, včetně 5,5 milionu lidí uprchlo do zahraničí.

Největší počet syrských uprchlíků hostí sousední Turecko, Libanon a Jordánsko.

Evropská unie v úterý oznámila své stažení z konference, protože situace v Sýrii není pro návrat uprchlíků dosud bezpečná. Šéf evropské zahraniční politiky Josep Borrell ve středu uvedl, že prioritou Sýrie musí být „vytvoření podmínek pro bezpečný, dobrovolný, důstojný a udržitelný návrat uprchlíků“ v souladu s pokyny uprchlické agentury OSN.

Rusko, hlavní spojenec vlády v Damašku, se roky snažilo získat mezinárodní podporu na rekonstrukci Sýrie a umožnění návratu uprchlíků.

Právní organizace však varovaly, že mnoha oblastem chybí potřebná infrastruktura nebo zůstávají nebezpečné. Západní státy vedené Spojenými státy podmínily svou pomoc politickým urovnáním konfliktu.

Po řadě vojenských vítězství v posledních letech Asadovy síly ovládají více než 70 procent Sýrie. Zbytek země drží proameričtí Kurdové, stejně jako rebelové a džihádisté.

RUSKO A SÝRIE ZAČALY ŘEŠIT OBROVSKÝ PROBLÉM SÝRIE

V režimu videokonference hovořil Vladimir Putin s prezidentem Syrské arabské republiky Bašárem Asadem.

„Společným úsilím se nám podařilo dosáhnout hodně. Pařeniště mezinárodního terorismu v Sýrii bylo prakticky odstraněno,“ řekl prezident Putin během rozhovoru se svým syrským protějškem.

Bašár Asad potvrdil, že mezinárodní konference o návratu uprchlíků, která začne v Damašku 11. listopadu, je pouze začátkem řešení obrovského humanitárního problému. Dodal, že většina uprchlíků se chce vrátit do Sýrie. Syrský prezident zdůraznil, že „většina uprchlíků se chce vrátit do Sýrie poté, co pro to stát vytvořil vhodné podmínky, a doufáme, že Konference o návratu uprchlíků přinese důležité výsledky. Dodal, že většina uprchlíků jsou ti, kteří uprchli před terorismem.

Největší překážkou návratu uprchlíků jsou sankce uvalené Západem na Sýrii, dodal Asad a zdůraznil, že navracejícím se uprchlíkům musí být poskytnuty základní potřeby pro jejich existenci.

Prezident Putin zdůraznil, že rozsah humanitární katastrofy v Sýrii je stále značný a Rusko podporuje Mezinárodní konferenci o návratu uprchlíků tím, že pokračuje v úsilí o zajištění jejího úspěchu, jakož i o koordinaci a konzultace se syrskou vládou o opatřeních, která přispívají k návrat uprchlíků do vlasti.

Vladimir Putin dodal, že Rusko nadále vyvíjí úsilí na podporu politického řešení krize v Sýrii při zachování její suverenity a územní celistvosti.

Ruský prezident poznamenal, že syrská vláda má zájem na řešení problému uprchlíků, a to navzdory pokusům některých států o jeho politizaci, ačkoli se jedná o humanitární problém, a zdůrazňuje, že rekonstrukce Sýrie po krizi vyžaduje v první řadě návrat syrských uprchlíků do jejich vlasti.

Putin poukázal na to, že otázka návratu syrských uprchlíků je důležitá jak pro Sýrii, tak pro všechny země, zejména její sousedy. Připomněl , že v roce 2018 vyzval mezinárodní společenství k podpoře syrské vlády a iniciativy prezidenta Al-Asada navrátit uprchlíky do jejich domovů.

Zdůraznil, že syrská vláda přijímá opatření ke zlepšení životních podmínek, a to je důvod pro návrat více než milionu lidí. Vladimir Putin poznamenal, že tato humanitární katastrofa znepokojuje Rusko a je nutné zahájit proces návratu uprchlíků. Je důležité, aby tento proces probíhal přirozeně, bez nátlaku.

Rusko nadále sleduje zlepšování situace v Sýrii a vytváření podmínek pro jejich návrat, což je přesně to, na co se zaměřuje i mezinárodní konference, na které mnozí vyjádřili přání účastnit se.

Ruská delegace bude jednou z nejpočetnějších a plánuje se jednání se syrskými kolegy o bilaterální spolupráci. Podle ruského prezidenta bude konference produktivní, umožní zintenzivnit proces masového návratu uprchlíků a tím přispět k dosažení dlouhodobé normalizace v Sýrii.

https://bit.ly/2UiHFRs
https://bit.ly/3pnpnga

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář