Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svítiči za mír v Brně napadeni mladým chuligánem

20. 7. 2024

Svítiči za mír v Brně napadeni mladým chuligánem

Jiří Jaroš Nickelli SLS Brno

 

Již 20 měsíců probíhá v Brně klidná manifestace za mír na petičním místě u paláce Nejvyššího správního soudu na Moravském náměstí. Součástí této manifestace, probíhající každý pátek v týdnu, jsou transparenty "Svítíme za mír", "Nechceme válku",  lampičky a svíčky, a další obrazy, jako například foto věčného ohně Hirošimy, nebo textu písně Jarka Nohavici Pro lásku boží. Akce se účastní různý počet aktérů, průměrně od dvacíti do čtyřiceti osob. Dne 19.července 2024 nás tam bylo asi 15. Akci pořádá pan Řezníček, aktivista  mírového sdružení "Kosa nostra", která má svůj web. Tam se jistě dočteme  další reportáž, kterou pan Řezníček chystá o našem napadení, včetně foto. Spolupořadatelem je Klub českého pohraničí s vedoucím panem Fišerem z Líšně. Účastní se i zástupkyně Výboru národní kultury básnířka paní Veselá. Nejstarší členkou našeho shromáždění je paní Gottwaldová-Peringerová z Brna. 

A právě tato naše členka se stala obětí neurvalého útoku mladíka se "způsoby řeznického psa".  Tento mladík, tak odhadem dvacetiletý (?), si počal prohlížet naše transparenty s  notným řevem, "co jsme to za komunisty", a že patříme na prvomájové průvody, a "koho prý zajímáme", tady se přece "bojuje za demokracii", a jinak nás posílal do různých míst. To by nebylo nic tak neobvyklého - kdyby nesáhl k agresi. Vybral si mou maličkost, a mocným trhem mi strhl jeden konec transparentu "Svítíme za mír". Povedlo se mu transparent poškodit, ovšem reakce se nedočkal. Stál jsem klidně dál. Mezitím mi na pomoc spěchala paní Gottwaldová, a co se nestalo? Mladý hulvát ji loktem srazil na kamenné dlaždice, načež padla naznak. Okamžitě jsme přispěchali ji zvednout a usadili ji na lavičku, která se tu nachází. Zjišťovali jsme případná zranění a poškození, a naši zástupci okamžitě volali  Policii ČR a sanitku. Na tomto místě musím poděkovat  státní policii i sanitářům za velice vstřícný pohotový zásah i za průběh následného šetření. Než však přijeli ohlášení činitelé pachatel útoku, který na nás ještě hrubě řval, utekl před mladým statným Romem, který shlédl, co se sběhlo a vyrazil nám na pomoc. Jedna z členek pachatele sice vyfotografovala před útěkem, ale zadržet se nám jej nezdařilo. Romovi a jeho vstřícné rodině jsme poděkovali za nabídnutou pomoc. Zachranáři pak odvezli paní Gottwaldovou do fakultní nemocnice Bohunic, kde jí bude poskytnuta všestranná pomoc. Nakonec tohoto neslavného případu podotýkám, že naše sdružení absolutně nezavdalo sebemenší podnět k takovému útoku, a naopak mladý hulvát se sám vzrušoval a rozplamenil se pohledy na naše naprosto neutrální transparenty.

 

Nemyslím si, že tento společenský kanibalismus, který projevil onen mladík, je oním pravým ořechovým řešením občanského diskursu. Navíc doufáme, že paní Gottwaldová neutrpí nějaké následky, což bychom pak museli řešit po dopadení pachatele právní cestou. Nevíme, zdali se mladík neinspiroval současnými štvanicemi na veřejné osoby, nebo šlo o osobu pod vlivem omamných látek (mladík vyvolával takový dojem). Každopádně jsme nejen svítiči za mír, ale i odpůrci společenského násilí, které zásadně odsuzujeme.

"Vymknuta z kloubů, doba šílí". Klasikův výrok z Hamleta přesně vystihuje brněnskou atmosféru našeho protestu za mír.