Jdi na obsah Jdi na menu
 


Světová banka - Chudoba na Ukrajině vzrostla desetinásobně

20. 10. 2022

Světová banka - Chudoba na Ukrajině vzrostla desetinásobně

20.10.2022 VSa Zprávy

 

Podle odhadu bude do konce roku žít v chudobě 25 % obyvatelstva. Zima by mohla přinést další vlnu vnitřní migrace.

Míra chudoby na Ukrajině se podle odhadů zvýšila desetkrát a ruské údery na kritickou infrastrukturu ekonomickou situaci jen zhoršují, řekl agentuře Reuters regionální ředitel Světové banky pro východní Evropu Arup Banerjee.

„Pokud to bude pokračovat, budou vyhlídky mnohem, mnohem těžší,“ řekl v rozhovoru pro agenturu. „Jakmile začne zima skutečně kousat… určitě v prosinci nebo lednu, a pokud nebudou domy opraveny… může dojít k další vlně vnitřní migrace, vnitřně vysídlených osob.“ Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už sdělil mezinárodním dárcům, že Ukrajina potřebuje přibližně 55 miliard dolarů. Z toho 38 miliard dolarů na pokrytí odhadovaného rozpočtového deficitu v příštím roce a dalších 17 miliard dolarů na zahájení obnovy kritické infrastruktury, včetně škol, bytů a energetických zařízení.

Podle Banerjeeho bude do konce roku žít v chudobě 25 % obyvatelstva (před válkou to bylo jen něco málo přes 2 %) a do konce příštího roku by se toto číslo mohlo zvýšit na 55 %. Jak dále v rozhovoru uvedl, Ukrajina již omezila své rozpočtové plány na minimum, prostředky půjdou na financování platů a důchodů, vojenské výdaje a obsluhu domácího dluhu. Rozpočet zahrnuje jenom 700 milionů dolarů na kapitálové výdaje, což je jen nepatrný zlomek nákladů na obnovu ve výši 349 miliard dolarů, které nedávno odhadla Světová banka.

Bez dostatečné podpory bude Ukrajina nucena buď tisknout další peníze v době, kdy se inflace pohybuje na úrovni 20 %, nebo dále snižovat sociální výdaje, uvedl regionální ředitel pro východní Evropu.

Psali jsme:

casopisargument.cz