Jdi na obsah Jdi na menu
 


Švédsko - Židé si balí kufry …?

8. 12. 2023

Švédsko - Židé si balí kufry …?

"Tolerantní" skandinávská země se mění v centrum evropského antisemitismu

Valerij Burt    05.12.2023

 

Židé žijící ve Švédsku zažívají znepokojivé časy. Od vyhrocení situace na Blízkém východě výrazně vzrostl počet antisemitských výpadů ze strany migrantů a není důvod se domnívat, že se situace stabilizuje. Zaprvé proto, že válka Izraele s Hamásem pokračuje, a zadruhé proto, že orgány činné v trestním řízení v království nejsou schopny nastolit pořádek.

 

Ulice švédských měst lemují auta s migranty, kteří křičí a slogany podporují Hamás. Sociální sítě jsou plné výhrůžek Židům a radikálové již přešli od slov k činům. V Malmö, kde žije mnoho muslimů, byla veřejně spálena izraelská vlajka. Policii nenapadlo zasáhnout, čímž ukázala pravou tvář švédské demokracie.

 

Politici hovoří o nutnosti učinit přítrž násilným akcím radikálů. Připravuje se zákon proti těm, kteří nám přišli jen způsobit problémy nebo využít Švédsko jako politickou platformu. Říká to předseda strany Švédští demokraté Yimmi Åkesson. Vyzývá k deportaci všech, kteří ohrožují stabilitu země.

 

Jen za pět let - od roku 2015 do roku 2020 - Švédsko přijalo 160 000 migrantů: Somálce, Syřany, Čečence, Afghánce, Indy, Kurdy. Ve více než desetimilionové zemi nyní počet migrantů činí 20 procent!

 

Poté, co turecký prezident Recep Erdogan otevřel hranice země migrantům, kteří se okamžitě hrnuli do Evropy, vedl s nimi Åkesson v roce 2020 "senzibilizační" rozhovory. Mnozí z nich se netajili tím, že se chtějí usadit ve Švédsku. Åkesson se snažil migranty přesvědčit, že "Švédsko je plné a my už vám nemůžeme dávat peníze a poskytovat vám bydlení a práci". Odvolával se přitom na výsledky průzkumů veřejného mínění, které odrážely obavy obyvatel země. Poté iniciativa předsedy strany Švédští demokraté vyvolala ostré protesty politiků. Zejména poslankyně Alice Bach - Kuhnke apelovala na emoce: "Stydím se za to, že švédský politik tak zoufale touží na sebe upozornit, že jede tisíce kilometrů daleko, aby ponížil lidi v zoufalé situaci, ženy, děti, kteří prchají před smrtí."

 

Inu, nyní obyčejní Švédové, kteří ztratili svůj klid, platí za falešný humanismus a změkčilost svých politiků, kteří místo toho, aby potlačovali činy porušovatelů zákona, mluví o toleranci a pluralitě. Skandinávská země, která byla ještě před několika lety považována za jednu z nejbezpečnějších na světě, se změnila v "horké místo" starého světa. A stalo se tak z velké části díky tomu, že pravidla pro příjezd do země a získání povolení k pobytu byla velmi mírná.

 

V království výrazně vzrostla kriminalita a rozpory v zemi se vyhrotily

Stejní Židé se obávají o své životy a životy svých blízkých. Podle průzkumů sociologické agentury Infostat mnozí z nich uvažují o emigraci ze Švédska. Nyní jich v zemi žije 20 tisíc, ale jak říká Daniel Leviathan, výzkumník z univerzity v Lundu:

"Velmi se obávám, že za padesát let ve Švédsku žádní Židé nezůstanou".

 

Sedm z deseti účastníků průzkumu Infostatu se domnívá, že žít ve Švédsku s židovskou identitou se stalo nebezpečným, a čtyři z pěti uvedli, že se bojí otevřeně nosit židovské symboly. Stejně jako ostatní ve Švédsku jsou zastrašováni gangy složenými ze snědých cizinců. Policie už dlouho nezvládá své úkoly a na pomoc jí byla povolána armáda. Neoficiálním hlavním městem nestability a radikalismu ve Švédsku je město Malmö, kde žije 350 000 lidí, z nichž asi třetinu tvoří muslimští migranti. Ti vyhrožují Židům odvetou - zatím jen slovy, ale kdo ví, co mají na mysli?

 

Zhoršení situace na Blízkém východě se odráží v halasných akcích v Malmö, kde se demonstruje a vyzývá k bombardování Izraele.

 

V roce 2009 uspořádala Švédská tenisová asociace v Malmö daviscupový zápas mezi svým národním týmem a Izraelem. Ve městě vypukly nepokoje, masová demonstrace za účasti islamistů, k nimž se přidali místní nacionalisté a aktivisté radikálních skupin z jiných zemí, zaútočila na policii bombami, kameny a zábavní pyrotechnikou. Řada protestujících byla zadržena.

 

Možná to někoho překvapí, ale antisemitismus ve Švédsku je problém, který se neobjevil v posledních letech. Historie země ukazuje, že tento ošklivý jev má dlouhé a silné kořeny. A v poslední době, kvůli válce Izraele s Hamásem, jedovatý plevel vzkvétá. Ani v 19. století to Židé, kterých bylo ve Švédsku méně než osm set, neměli jednoduché. Například poté, co byl v roce 1838 vydán "emancipační edikt" a Židé byli uznáni za občany země se všemi právy, setkali se s masovou nespokojeností. Po celé zemi vypukly manifestace, které přerostly v nepokoje.

 

Židovské domy byly kamenovány a zapalovány. Nepokoje byly tak velké, že král Karel XIV Johan byl nucen edikt změnit. Židé již nesměli žít všude, ale jen v některých městech: Stockholmu, Göteborgu, Norrköpingu a Karlskroně.

 

Postupně však získávali stále více práv. A pronásledování proti nim ustalo. To vedlo ke zvýšené emigraci Židů, především z Ruské říše. Na začátku dvacátého století žilo ve Švédsku více než čtyři tisíce Židů.

 

Po nástupu nacistů k moci antisemitismus vzrostl, protože Švédsko uctívalo Hitlerův režim. Vláda stanovila velmi nízké kvóty pro židovské uprchlíky a do země nepouštěla ani lidi, kteří cestovali tranzitem do jiných zemí. Zlato a peníze uloupené Židům byly uchovávány v bankách království. Přesto v království našlo útočiště poměrně dost příslušníků této národnosti z Norska a Dánska. Švédský diplomat Raoul Wallenberg zachránil tisíce maďarských Židů a poskytl jim "ochranné cestovní pasy".

 

Švédské úřady nicméně nadále aktivně, i když ne veřejně, spolupracovaly s Německem. To trvalo tak dlouho, dokud se nacistům dařilo na frontách druhé světové války. Když wehrmacht začal trpět porážku za porážkou, Stockholm vůči Berlínu ochladl ...

 

Po válce se postoj k Židům ve Švédsku poněkud zlepšil. Přesto se antisemitismus ve Švédsku občas projevoval. Bylo tomu tak na konci dvacátého a na začátku tohoto století, kdy v zemi pravidelně ožívaly protiizraelské nálady.

 

Obecně lze říci, že Židé, kteří byli donedávna v Evropě pohodlně usazeni, ji již nepovažují za klidné místo. Mají v úmyslu opustit nejen Švédsko, ale i řadu dalších evropských zemí, kde se znovu objevuje ošklivý fenomén antisemitismu.

 

https://www.fondsk.ru/news/2023/12/05/shveciya-evrei-sobirayut-chemodany.html

 

P.S. – a historie se opakuje. Viníkem antisemitského štvaní nejsou muslimové, stejně jako jím před 2. světovou válkou nebyl Hitler. Jak tehdy, tak i nyní za tím stojí „Páni peněz“  

Přišlo e-poštou