Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svá práva oznamuje i Podkarpatská Rus

4. 3. 2022

Svá práva oznamuje i Podkarpatská Rus

Jurij Kondratěv

 

Na západě Ukrajiny se úspěšně hlásí nový útvar – Podkarpatská Rus. Svůj názor dal v rozhovoru najevo ministerský předseda  této separatistické republiky Petr Gecko.

 

Republika Podkarpatská Rus byla obnovena v roce 2008. Obnovena, nikoliv vytvořena, protože od roku 1938, kdy vznikla, neztratila svoji subjektivitu. Je to dnešní Zakarpatská oblast. Na základě výsledků referenda byl na Kyjev vznesen požadavek na uznání Rusínů za národ. Referendum se týkalo speciálního vlastního řízení území Zakarpatska vstoupivšího do jiného územního útvaru. Současně proběhl plebiscit o národní a kulturní autonomii Maďarů. Byl stanoven termín 1. prosince 2008, a pokud by nebyla přijata potřebná opatření a nebylo zahájeno jednání, mělo vstoupit v platnost dříve vydané memorandum a Deklarace o obnovení republiky Podkarpatská Rus. Ukrajinská vláda to ignorovala. Nyní je už možné tento problém rozhodnout silou. Existuje vedení i domobrana – 3 tisíce ozbrojených lidí.

 

Tito lidé jsou připraveni po výzvě vyrazit. Předem je určeno kam a za jaké situace vyjde ta která skupina do akce. Otevřená konfrontace nebyla dosud připravena. Rusíni chtěli společné klidné řešení situace. Avšak bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) z toho udělala kriminální případ. Proběhl soud a duchovního vůdce Rusínů otce Dmitrije Sidora odsoudili za separatismus, ač mu jej nemohli dokázat.

 

Dnes jsou Rusíni ochotni jednat o konfederaci v rámci Ukrajiny, ač dříve pomýšleli jen na federaci. Ta je dnes neuspokojuje. Republika Podkarpatská Rus by se ráda vyhnula silovému řešení. Je výhodné, že nyní začali jednat Maďaři, kteří lobbují v Evropské unii. Řešení je nakloněn i maďarský premiér. Po vstupu Maďarska do naší věci je možno věřit, že dojde k řešení mírovou cestou.

 

Jednáme také s Ruskem. Ono nám poskytuje informační podporu. Zastává politické řešení, za minimum považuje federativní uspořádání. S tím je v souladu naše referendum, naše snahy. Stejná politická prohlášení dělá i Maďarsko. Je naděje, že se uskuteční vzájemné uznání s Doněckou a Luhanskou republikou. V tomto nebo následujícím měsíci by mělo dojít ke zlomu i v jednání s Maďary. Především se mají dohodnout Rusíni s Maďary na řešení otázky sebeurčení Rusínů a na budoucím rozvoji Zakarpatska. Stejného se snad dosáhne i s Ruskem.

 

Vládní strukturu už máme připravenou, dosud ji nezveřejňujeme. Jejím právním základem je referendum. Proběhlo podle zákona, prokuratura jej nezpochybnila. Zakarpatští Rusíni a Maďaři vystupují společně.

 

S Maďarskem se ještě bude jednat a mohu předpokládat, že nás podpoří i přes riziko sankcí. Evropské unii, Rusku a celému světovému společenství své cíle vysvětlíme. Pokud nás Ukrajina a světové společenství nebude chtít uznat mírovou cestou a dát nám pravomoci v systému konfederace, budeme reagovat adekvátně podle situace. Nechť si všichni uvědomí, že Zakarpatí je hrdlo energetických, osobních, nákladních, automobilových i železničních doprav. Evropě se může nevstřícnost k nám před zimou nevyplatit.

 

Pokud by nás chtěla Ukrajina izolovat a uzavřela nám cesty, máme řešení. K úplné izolaci těžko dojde, protože s Maďarskem máme dobré vztahy. Naše největší naděje jsou spojeny s Ruskem.

S Maďarskem máme otevřené hranice. Asi 120 tisíc našich lidí pracuje v Rusku, asi 100 tisíc v České republice, ostatní jinde. Ze 720 tisíc jich 450 tisíc pracuje mimo Zakarpatsko. Důvodem je, že vláda privatizovala. Ještě za Kučmy se rozpadly sovchozy a podniky, byly zpřetrhány všechny hospodářské vztahy s Ruskem a s regiony Ukrajiny. Infrastrukturu i hospodářské vztahy je však ještě možno obnovit.

 

Máme mnoho lázní založených na minerálních nebo termálních vodách. Turistika však není v centru naší pozornosti. Tu se nám snažili naordinovat proto, aby mohli zničit náš průmysl. Pro nás je prvořadá doprava. Máme promyšlen i případ, že přeprava energetických surovin bude rozdělena na severní a jižní větev. V perspektivě chceme rozvíjet zemědělství i další odvětví. Hlavní je však doprava. Pokud by nám  zůstaly prostředky z dopravy, o které nás dnes připravuje Kyjev, můžeme infrastrukturu obnovit bez půjček za tři roky. Naftogaz Ukrajina dnes už schází na úbytě. Je to akciová společnost se státním podílem, ale nevíme, co v ní provádí kyjevská chunta. Železnice je v majetku lvovské železnice. Je státní, ale Lvov už není náš.

 

Hodláme znárodňovat. To je prvořadé. Hlavně průmysl a dopravní infrastrukturu.

 

Za působení celkem legitimní vlády Janukovyče jsme tuto vládu uznávali. Rusíni jsou lid poslušný zákonů. Avšak po převratu vládu uchvátili pučisté a potom přestala být zákonnou i oblastní správa. Pravý sektor jsou kriminálníci blízcí chuntě, zlovolné bandy zabírající podniky a administrativní budovy. Máme způsob, jak s tím skoncovat. Začneme realizovat výsledek referenda a zavádět pořádek. V krajním případě i s užitím síly. Páky na to máme.

Převzato z Pravda.ru, Outsider Media.cz