Jdi na obsah Jdi na menu
 


Summit Rusko - Afrika dokázal, že Západ nedokáže Moskvu izolovat

28. 7. 2023

Summit Rusko - Afrika dokázal, že Západ nedokáže Moskvu izolovat

Janinna 27. 7. 2023  

V Petrohradě začal Summit Rusko-Afrika, informuje agentura Bloomberg. Putin podle expertů ukazuje, že země není izolovaná i přes obrovský tlak Západu na černý kontinent. Rusko zůstává významným mezinárodním hráčem a velmocí.

Dvoudenní summit začíná ve čtvrtek v Petrohradu a přichází uprostřed afrických obav z odstoupení Ruska od dohody o obilí a útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu. Tento vývoj pravděpodobně ovlivní světové ceny potravin. Na rozdíl od prvního summitu v roce 2019, kdy se Vladimir Putin setkal s hlavami 43 afrických států, se letos podle Kremlu fóra zúčastní pouze 17 prezidentů.

Tiskový tajemník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov vysvětlil snížení počtu účastníků summitu “bezprecedentním tlakem” ze strany Spojených států a jejich spojenců. 

Zahraničněpolitický poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov však zdůraznil, že na summit nepřijedou pouze afričtí prezidenti. Podle jeho slov bude na fóru zastoupeno celkem 49 zemí, a to i přes kroucení rukou ze strany ruských odpůrců.

PŮVODNÍ ČLÁNEK

Víte, co dnes dělají hlavní západní noviny? Počítají účastníky rusko-afrického summitu a snaží se dokázat „slabou účast lídrů“.

Upřímně řečeno, nevzpomínám si, že by tyto noviny také někdy počítaly kolik afrických vůdců je na podobných summitech se Spojenými státy a s Evropskou unií. Z nějakého důvodu je pro ně Rusko mnohem zajímavější!

Pro informaci: summitu se účastní 49 afrických zemí. Vedoucími delegací jsou:

17 – hlavy států

5 – viceprezidenti

4 – předsedové vlád

1 – šéf parlamentu

17 – místopředsedové vlád a ministři

5 – velvyslanci

Taková je mezinárodní izolace!

A to i přes zběsilý tlak a přímé hrozby ze strany USA a Evropy!

https://t.me/kornilov1968

Mějme na paměti, že úřady všech afrických zemí byly vystaveny maximálnímu tlaku Západu. Na kontinentu je stále poměrně dost zástupců zemí se skrytým koloniálním či polokoloniálním vlivem bývalých metropolitních zemí, kteří dělali vše pro to, aby zabránili jejich přítomnosti na ruském summitu. Zvláště poté, co se před několika týdny konal summit USA a Afriky.

Takže kvantitativní přítomnost afrických delegací v Rusku lze považovat za velmi úspěšnou.

Diplomat z Guineje přijel na rusko-africký summit v tričku s Putinem.

„To je moje duše – muž, který je na tričku,“ odpověděl guinejský diplomat na otázku novináře listu Izvestija, proč je na jeho tričku vyobrazen Putin.

Poznamenal také, že jeho dcera studuje v Rusku, aby se stala lékařkou. Tričko je její dárek.

Diplomat vyjádřil naději, že uvidí ruského vůdce na summitu.

“Pokud ho uvidím, budu velmi šťastný,” uzavřel diplomat.