Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sudeti budou mít v blízkých dnech opět svůj slet

26. 5. 2020

Sudeti budou mít v blízkých dnech opět svůj slet

 

Ale nejen oni! Do jejich hnízda se sletí  i někteří čeští germanofilové a sudetomilové.

Bude jich pěkná řádka. Dokonce se mluví, že na takovémto sletu jich bývá i nějaká stovka, a to jak těch pozvaných, tak i těch, kdo přiletí z vlastní iniciativy. Zde budou poslouchat opět osvědčené tzv. sudetoněmecké funkcionáře a zvlášť významné sletové hosty. Mezi těmi, kteří promlouvali k přítomným patří nezapomenutelný D. Herman a P. Bělobrádek.

 

Již je zvykem, že na sjezdu bývají i čeští diplomaté. Na 70. sjezdu v Řeznu dokonce mluvil i T. Podivínský, náš velvyslanec v Berlíně. Diplomaté jsou ze své profese zvyklí na mnohé. Proto v Regensburgu zachovali naprostý klid, dokonce ani po sletu se nezmohli na slovo veřejného protestu proti slovům prvního z vůdců tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu, B. Posselta. Snažili jsme se proto alespoň na nejkřiklavější tvrzení, proslovená na sletu, upozornit naši veřejnost a dokonce v nedávných dnech jsme se obrátili  otevřeným dopisem na pana premiéra A. Babiše.

„Benešovy dekrety“ jsou opět téměř ve středu pozornosti landsmanů. Sudeti též často mluví o své původní vlasti, ČR, i o tom, že jsou jedním ze dvou národů českých zemí. Co nám „radostného“ přinese 71. slet sudetů?  Budou opět se snažit přepisovat dějiny a mapu Evropy?

 

Dr. Pavel Macháček sjezdy sudetů pozorně sledoval. Ale nejen tyto, nýbrž i aktivity tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu, jak pronikaly na denní světlo. A hodnotil je. Závěrem citujeme několik vět, které pronesl: „Stačí konfrontovat byť i jen tisícinu zločinů, spáchaných Němci proti nám s poválečnými událostmi v ČSR. Jde o dvě naprosto nesrovnatelné doby. I proto je nutno odsoudit celý ten sudetoněmecký cirkus, už půl století uměle vytvářený proti nám ze špatného svědomí a z trvalé víry, že Němci mají jakési přirozené právo na expanzi a na nadvládu nad českým národem.“

Připravil dr. O. Tuleškov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář