Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střípky z izraelsko - palestinského bojiště

28. 10. 2023

Střípky z izraelsko - palestinského bojiště

gaza trosky

28.10.2023 09:48

 

Zajímavé hlasování Valného shromáždění o okamžitém humanitárním příměří…

 

Izraelsko – palestýnský konflikt dnes hýbe světem, mimochodem mnohem více válka na Ukrajině, což mimochodem dává naději, že se boje na Ukrajině chýlí ku konci, neboť bez masivní politické podpory západního světa, když přes masivní tlak Západu nikdy nezískala jednoznačnou podporu nezápadního světa, neboť tyto státy zůstaly zdravě zdrženlivé či negativní k tomuto tlaku, maximálně si shovívavě vyslechli rétorické promluvy Zelenského, ale aktivně se na stranu Ukrajiny v dnešním rozděleném světě nepostavily.

 

Zajímavé na včerejším hlasování, které má ovšem jen doporučující charakter, že monolitní jednota Západu ve prospěch Izraele, tak jak ji prezentují jeho političtí představitelé a v pátek opět mediálně dominantně zazněla v evropských médiích zdaleka tak monolitní nebyla, objevilo se tam vícero zdržení se i u států, které jinak mediálně ostře vystupují schvalují vojenského řešení Izraelem proti Hamásu, ale a dokonce v ní nastaly trhliny ve prospěch tohoto návrhu.

 

Celkový výsledek je jednoznačný: ve prospěch návrhu na okamžité příměří bylo plných 120 hlasů, proti návrhu pouhých 14 států a zdrželo se 45 států.

 

Že pro návrh byl celý nezápadní svět, včetně světových velmocí jako je Rusko, Čína, Brazílie (s výjimkou Indie, která má ovšem trvalé konflikty s extrémně muslimským Pákistánem, nikoho nepřekvapí), ovšem že jej podpořila Francie, tedy největší bojovník proti palestinskému hnutí a muslimskému terorismu v EU je na první pohled překvapující a protože Emanuel Macron stejně jako svou návštěvou v Izraeli svou podporu. Ačkoliv to nepatří do této skupiny, stejně tak působí komicky, že Německo, kde kancléř ihned po Bidenovi ihned spěchal do Izraele, aby dramaticky se na letišti skrýval před kulkami a padal na zem, a kde v čele ministerstva zahraničních věcí působí progresivistická euroatlantická a tedy i proizraelská zelená lady Baerbock. U Španělska kladný vztah k návrhu je produktem jejich dlouhodobého postoje.

 

Že proti návrhu návrh byly USA, Velká Británie, Izrael a přidaly se dle očekávání Česko či Rakousko, ovšem z významných zemí už nikdo, je pro izraelskou politiku velmi tristní

 

A že se zdržely mimo jiné četné země kolektivního Západu, (o Německu už jsem psal,) dále zejména Řecko, Austrálie, Kanada, Itálie, Litva, Lotyšsko, jinak dnes silně protimuslimské Švédsko, Jižní Korea, Slovensko je také výmluvné.

 

A ještě výmluvnější je, že Valné shromáždění OSN odmítlo dodatek odsuzující útoky Hamasu proti Izraeli. Dodatek byl navržen Kanadou a podporován Spojenými státy.

 

Kdy je Hamás připraven propustit rukojmí…

 

Jak známo, při útoku Hamásu bylo zajato přes 200 rukojmí, z čehož mimochodem kolem 20-30 ruských občanů, což u nás neuslyšíte.

 

A proto, když delegace Hamásu dorazila tak trochu překvapivě do Moskvy a dokonce se setkala s ministrem zahraničních věcí Lavrovem, vedlo jí k tomu podle sděleného obsahu několik důvodů. Izrael převzal styl Zelenského a ihned zaútočil na Rusko a požadoval vypovězení zástupců Hamásu, kteří jsou  legitimní a nebo nelegitimní jako prozápadní Abbás.

 

Tím hlavním je, že v očích světových bojujících sil proti USA se po dvouleté válce USA proti Rusku, stalo přirozeně Rusko a v nezápadním světě, zejména dnes nikdo nepochybuje, jak tato jedna válka dopadne.

 

Druhým důvodem je, že Rusko od počátku konfliktu okamžitě nabídlo zprostředkování usmíření, což Izrael arogantně odmítl (a řekl bych, že to neměl dělat, ale budiž, každý je strůjcem svého osudu. Dnes je to kdo z koho : USA versus – Rusko.

 

A třetí je možná ještě zajímavější. Jakkoliv cca 20 -25 rukojmích z celkového počtu jsou Rusové (nezapomínejme, že Izrael od nastoupení prezidenta Putina udržoval skvělé vztahy s Izraelem ( jeho učitelka němčiny byla Izraelka a Putin, a když se stal prezidentem zakoupil jí v Izraeli byt a byly i doby, kdy Netanjahu při volbách nechal vyplakátovat izraelská města před volbami obrovskými portréty Putina a Netanjahua se účastnil přehlídek Nesmrtelného pluku na Rudém náměstí a stál hned vedle Putina na hlavní tribuně) I proto mnoho bohatých Rusů viz Pugačov zde hledala místo pohodlného rekreačního pobytu …

 

Přesto Putin na rozdíl od jiných států (například Česka, které tam tuším nemá jediného rukojmí ) nepropadl hysterii a hledá jako velmoc, která se postupně bude posilovat nejen v rámci Evropy, kde geopoliticky je jedničkou, protože Evropská unie je jen prázdnou žvanírnou dovnitř svého společenství, ale geopoliticky znamená čím dál tím méně)

 

Jestliže v pátek přijala Evropská unie společné prohlášení ve prospěch Izraele, je to v podstatě jen regionální plácnutí do vody, které navenek nemá žádný jiný význam, než jaký by dnes mělo jednotné deklaratorní prohlášení Africké unie.

 

Asi tak.

 

Jiří Vyvadil

vasevec.cz