Jdi na obsah Jdi na menu
 


Středoškoláci odmítají vojenský výcvik i případnou válečnou obranu Česka

28. 2. 2024

Středoškoláci odmítají vojenský výcvik i případnou válečnou obranu Česka

Jaroslav Gavenda, Petr Juna

 

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

 7:20, 28.2.2024

Dvě třetiny středoškoláků nesouhlasí s tím, že by měla být v Česku jakákoliv forma vojenské služby. Vyplývá to z výzkumu Seznam Zpráv na středních školách napříč republikou. Tři pětiny by se pak nezapojily ani do obrany vlasti.

 
Článek

Proti nějaké formě vojenské služby v České republice se vyslovily téměř dvě třetiny středoškoláků. Pokud by však podobná povinnost skutečně nastala, i tak zůstává odpor u více než třetiny studentů. Čtvrtina by považovala za přijatelnou délku měsíc služby, stejný podíl i půlrok.

Podobně velký odpor jako proti vojenské službě panuje i v případě nutnosti zapojit se do obrany státu. Tuto možnost odmítají tři pětiny dotázaných studentů.

Na otázky Seznam Zpráv ohledně případného vojenského výcviku nebo obrany státu odpovídali v rámci dotazníkového šetření studenti brněnského Gymnázia na Slovanském náměstí, dále pak studenti brněnské Střední školy technické a ekonomické v Olomoucké ulici, Gymnázia Jana Palacha v Praze, Střední pedagogické školy a Střední odborné školy služeb v Mladé Boleslavi a Gymnázia, Střední odborné školy a Vyšší odborné školy v Novém Bydžově.

www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-stredoskolaci-odmitaji-vojensky-vycvik-i-pripadnou-valecnou-obranu-ceska-246664