Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strašlivý výjev

15. 10. 2022

Strašlivý výjev

Marek Řezanka

 

Dívám se z okna – již jen nemrholí.

Leje jak z konve – průtrž průtrží.

Co vše déšť spláchne? Co se udrží?

Bezradný kmet je – s deštníkem a holí.

 

Ve svetru, zmáčen – silně zuby jektá.

Ve vichru deštník ho již nechrání.

Hrdost mu doteď brání v žebrání.

Utekl z domu, v kterém sídlí sekta.

 

V domě je sucho – rovněž se tam topí.

Lože jsou nízká – a vysoké stropy.

Všechno má odstín temně fialový.

 

Do deště prchá – tak ho sekta děsí:

Než ztratit paměť – bude bez adresy.

V tom domě hrůzy démon rozum loví…

 

Namluveno: www.muamarek.cz/files/mp3/straslivy-vyjev.mp3

 

 Ministerstvo vnitra chystá vypnutí opozice a kritiky své jediné, z pěti kusů složené, strany a vlády. K vypnutí webu bude stačit, když někdo vládě nakloněný prohlásí jeho obsah za „ohrožení národní bezpečnosti státu“. Za neuposlechnutí výzvy k cenzuře má hrozit pokuta ve výši až sto tisíc korun.

 Hlavní prý je, aby se „nepohodlný obsah“ nešířil masově – a aby si ho přečetlo co nejméně lidí. Asi proto, aby tito lidé nemohli demokraticky posoudit, zda je má daný text pohoršit, či s ním mohou souhlasit.  

 Je vždy špatné, vymýšlí-li se zákon, jak omezovat svobodu projevu. Pokud se tak děje pod hlavičkou a jménem demokracie, je to současně obludné.

 Opět tu tedy budeme mít komise, které budou posuzovat „závadnost“. Jenže čeho? Ano, „závadnost myšlení“. Některé myšlenky a názory zkrátka budou rovnou postaveny ke zdi a symbolicky odstřeleny.

 Jako příklad „dezinformačních“ příspěvků jsou uvedeny „vyzdvihování Ruska“ či „očerňování vlády Petra Fialy“. Pokud tedy někdo napíše, že Ukrajina nemůže porazit Rusko – a opře to o vojenskou analýzu, stejně bude blokován, protože v tom nějaký horlivý cenzor uvidí „vyzdvihování Ruska“. Nebo ten, kdo bude právem kritizovat ministra průmyslu a obchodu, Síkelu, za jeho podíl na energetické krizi či zmíní aféru Mlejnek, po níž měla následovat rezignace pana Rakušana na post ministra vnitra, se jednoduše dočká vypnutí, protože jeho jednání bude posouzeno jako „ohrožení bezpečnosti státu“?

 Toto je čirá totalitní zvůle. Doslova se nám zde naskýtá strašlivý výjev. Východisko je jediné: Vláda, která zavádí totalitní praktiky, nemá nárok na další existenci.