Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strakovka v obležení. Milion propadlých hlasů našlo lídra

22. 4. 2023

Strakovka v obležení. Milion propadlých hlasů našlo lídra

 

Demonstrace Česko proti bídě v čele s Jindřichem Rajchlem, předsedou strany PRO, která v neděli "vyprodala" Václavák, pokračuje čtvrtým dnem. Dnes pokračovala na Malostranském náměstí a odpoledne se účastníci přesunuli před úřad vlády. 

před Úřadem vlády

19. dubna 2023 - 19:02

 

I dnes se sešli odpůrci současné vlády Petra Fialy na Malostranském náměstí a před Sněmovnou a požadují demisi vlády. Demonstrace Česko proti bídě pokračuje od neděle formou protestů v čele s lídrem strany PRO Jindřichem Rajchlem.

 

Odpůrci vlády Petra Fialy protestovali od rána na Malostranském náměstí. Až k budově Sněmovny se nedostali, protože policie kontrolovala každého, kdo se chtěl do Sněmovní ulice dostat. Dnešní protest navazuje již čtvrtým dnem na demonstraci Česko proti bídě, kterou v neděli zorganizovala strana PRO.

 

V odpoledních hodinách se demonstranti vydali na pochod a stejně jako v neděli skončili před Úřadem vlády. Slova se opět ujal předseda strany PRO Jindřich Rajchl. Stejně tak jako v neděli na Václavském náměstí a pak i dalších dnech, davem nejčastěji zaznívalo: "Demisi, demisi".

 

 

19.4. Česko proti bídě - Malostranské náměstí

 

Rajchl také oznámil, že už chystá další demonstraci a věří, že se podaří i masivní podpora odborářů. Také prohlásil, že demonstrací 11.3. to začalo, nedělní demonstrací to úspěšně navázalo a další akci by podle jeho slov už mohla být tou "definitivní", která donutí vládu podat demisi.

 

Rajchlova strana PRO nabývá na síle, v březnovém průzkumu volebních preferencí agentury SANEP by získala 6,4 procentních bodů. V únoru jim agentura Phoenix naměřila 4,3 procenta, a překvapivě i "provládní agentura" Kantar, která dělá průzkumy na objednávku České televize, už v neděli přisoudila straně PRO 3 procenta. Světe div se. Nejspíš už i oni pochopili, že "zatloukat", že PRO existuje a roste, by jim možná v budoucnu body nepřineslo. Sociální sítě zatím ještě fungují, a tak je realita a nálady mezi lidmi zcela zřetelná a k nepřehlédnutí. 

 

 

dnešní pochod k Úřadu vlády

 

Rajchl má potenciál

„Proud nespokojených občanů v české společnosti sílí tak, jak se zhoršuje ekonomická situace lidí. A co je špatnou zprávou: ještě bude sílit, a to mimo jiné i vzhledem k tomu, že vláda zatím nepředložila žádný smysluplný scénář, jak z této šlamastyky ven,“ řekl v rozhovoru pro idnes.cz politolog z Právnické fakulty Západočeské univerzity a Newton University Lukáš Valeš.

 

I proto je podle něj třeba přikládat mnohem větší váhu protivládním protestům v Praze pod organizační taktovkou Jindřicha Rajchla. 

 

„Vystihl to jeden novinářský titulek, že Jindřich Rajchl již podruhé vyprodal Václavské náměstí. To je docela impozantní,“ řekl Valeš.

 

 

předseda PRO Jindřich Rajchl s demonstranty před Úřadem vlády

 

A jaký má podle politologa Jindřich Rajchl a jeho strana PRO (Právo, respekt, odbornost) potenciál? 

 

„Určitě ho má. Jde o to, jaká bude realita, protože volby se konají až za dva roky. On těží ze dvou věcí. Máme jednu z nejvyšších inflací v Evropě a vláda i Česká národní banka naprosto rezignovaly na boj proti ní,“ odpověděl politolog a také řekl, jak se mu Rajchl jeví jako politik. 

 

„Mohu soudit pouze z jeho mediálních výstupů. A tam musím říct, že je mimořádně šikovný, že dokáže opravdu využít nálad ve společnosti. Velmi dobře cítí, co společnost chce a je i velmi obratným řečníkem,“ odpověděl.

 

 

Podle něj je program Rajchlovy strany PRO pravicově konzervativní. „Například je pro zavedení školného na vysokých školách. Reichl má blíž k orbánovskému pojetí zahraniční politiky, to znamená – politiky mnoha azimutů, té tradiční francouzské, gaullistické,“ řekl dále politolog Valeš.

 

„Míní, že svět se mění a je třeba aliance přizpůsobovat měnícímu se světu. Dále je u něj samozřejmě velký důraz na konzervativní hodnoty, na rodinu, národ. A tomu odpovídají i názory lidí, kteří se kolem PRO pohybují. Žádají ozdravení ekonomiky se sociální záchrannou sítí,“ dodal Valeš s tím, že strana preference může přebrat Okamurově SPD, ale může zároveň oslovit občany, kteří k volbám nechodí a tradičním parlamentním stranám nevěří.

 

(dan, prvnizrpavy.cz, foto: red.)