Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stoltenberg prohlásil, že se aliance má připravit na použití síly v Evropě

18. 2. 2022

Stoltenberg prohlásil, že se aliance má připravit na použití síly v Evropě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg učinil na pozadí návratu ruských vojsk po cvičení na místa stálé dislokace prohlášení, že se hrozba použití síly v Evropě stává reálnou a že aliance na to má být připravena. (Foto: Flickr)

„Setkáváme se dnes v situaci, kdy jsou mír a bezpečnost v euroatlantické zóně v ohrožení… Z Moskvy přicházejí signály, že by se dalo pokračovat v diplomatickém úsilí, nicméně nevidíme žádné příznaky stažení vojsk nebo zmírnění napětí. Rusko zase předvedlo opovržení principy evropské bezpečnosti a také schopnost hrozit použitím síly kvůli dosažení vlastních cílů. Bohužel se obávám, že je to nová reálnost, na kterou se musíme připravit,“ řekl v projevu na zahájení druhého dne zasedání ministrů obrany spojeneckých států aliance.

V Kremlu v komentáři k prohlášení NATO o absenci důkazů stažení vojsk RF po cvičeních uvedli, že aliance má problémy se systémem hodnocení situace.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil za nevychovanost Západu výzvy k prověrce stažení vojsk RF po ukončení cvičení.

AC24.cz