Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štěpánek - Všeho s mírou platí i u Schwarzenberga

10. 12. 2023

Štěpánek - Všeho s mírou platí i u Schwarzenberga

<< GLOSA >> Tak, přátelé, jestli to ještě nevíte, Karel Schwarzenberg byl „šlechtitel našeho veřejného života a vychovatel soudobých Čech“. Ve svém kázání to tvrdil páter Halík. No, nevím…

Petr Štěpánek

10. prosince 2023 - 02:20

 

Já si hlavně myslím, že to fakt není dobrý nápad učinit hlavním řečníkem na zádušní mši zrovna Belzebuba převlečeného za Halíka, neboť Karel Schwarzenberg daleko spíše než vychovatel a šlechtitel byl normální smrtelník, jemuž nic lidského nebylo cizí. Viz foto. 

 

A takovému člověku se nemůže stát nic horšího, než když nesoudný politický tlučhuba v kněžském rouchu z něho dělá etalon morálky. A přimotá do toho ještě Putina s Orbánem. Fakt běs! Je to pak jen a jen hloupé, směšné a kontraproduktivní, píše v komentáři Petr Štěpánek.

 

Platí to vždy a všude. Když je něčeho moc, je toho příliš. O mrtvých jen dobře, ale tomu, co se děje okolo úmrtí Karla Schwarzenberga, chybí elementární uměřenost. Zdejší pseudoliberální kavárna a s ní propojená média hlavního proudu prostě neznají míru. Nikdy a v ničem. Nejvíc tím škodí samy sobě, a navíc – paradoxně – i objektu své adorace.

 

Když tak kníže, ty vole


Měli jsme a máme stovky poslanců a senátorů, měli jsme a máme desítky ministrů či předsedů různých politických stran. Mnozí z nich již zemřeli a byli to rovněž osobnosti a měli rovněž nejrůznější zásluhy. I hříchy. Ale takové pohřební bakchanálie okolo jejich odchodu nikdo nikdy nerozpoutal. Nechť Karel Schwarzenberg odpočívá v pokoji, ale sorry, nebyl to ani prezident ani Karel Gott. Ono klasické „všeho s mírou“ by mělo platit i v jeho případě.

 

Pro ty pomalejší ještě dodávám, že tahle glosa není o Karlu Schwarzenbergovi, nýbrž o jeho nekritických a nesoudných pohrobcích. A propos, vybírat u rakve peníze na válku je chucpe.

 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)