Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štefec - Putinovi jsme "nadělili" zisk a nám raketový růst cen

8. 7. 2022

Štefec - Putinovi jsme "nadělili" zisk a nám raketový růst cen

Dočetl jsem se na serveru Daily Mail o smrti ruského miliardáře Voronova, který byl nalezen s prostřelenou hlavou v bazénu své vily v Petrohradě. V obvyklém smyslu "je za tím Putin". Možné to samozřejmě je, to nelze popřít. Ale jsou tady i další možnosti.

Jaroslav Štefec

7. července 2022 - 07:20

 

Odchody tzv. „zapadniků“, ruských oligarchů často s protiputinovskou orientací, s obrovskými majetky uloženými v západních bankách, spadly Vladimíru Putinovi doslova z nebe. Zbavily ho značné části vlivné opozice a tu zbylou zaměstnaly (tvrdým) bojem o to, co uprchlíci v Rusku zanechali, píše Jaroslav Štefec na facebooku.

 

Ne nepodstatná část ruských oligarchů také zchudla. Zablokování jejich prostředků západními bankami je přivedlo do vysoce nekomfortního stavu, na který nebyli zvyklí. A ohlášená likvidace Gazpromu jako společného rusko-západního podniku s ním spojeným oligarchům na radosti určitě také nepřidala. Voronov, který byl jedním z nich, tak možná skutečně spáchal sebevraždu. Například proto, že přišel o všechny své na západě uložené a nyní zablokované peníze.

 

Zpráva v Daily Mail mě ale přivedla také k zamyšlení, co všechno vlastně prezident Putin kromě zbavení se opozice ještě získal svou „speciální operací“ na Ukrajině. A co jsme získali my, západní koalice.

 

Putin získal díky napadení Ukrajiny ještě před půlrokem nemyslitelné posílení rublu. Získal také rychlé a pro ruský stát víceméně bezbolestné odříznutí od západního finančního systému, prudký nárůst domácího podnikání, frustraci Západu ze zjištění, že jsou ho ochotny podporovat země, představující jen cca jeden a půl miliardy obyvatel planety, zatímco těch zbylých šest miliard je spíše na straně Ruska, dále 90 % akcií v Rusku podnikajících západních firem, spekulativně vykoupených ruským státem nedlouho po začátku konfliktu, obrovský nárůst prestiže ruské armády a její výcvik v reálných podmínkách boje se západní vojenskou technikou, mnohem těsnější spojení Ruska a Číny nejen v oblasti zbrojní, ale i ekonomické ...

 

Tohle všechno a mnoho dalšího jsme Putinovi během uplynulého půlroku "nadělili" my, západní koalice, vlastní omezeností a neschopností vnímat realitu. A co jsme za to získali?