Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štefec - Putin v pytli a odvolání mafiánského kamarádíčka

15. 11. 2022

 

Štefec - Putin v pytli a odvolání mafiánského kamarádíčka

Na umělecký výtvor "Putina v pytli" z kreativní dílny ministra vnitra a šéfa STANu Víta Rakušana si posvítil vojenský analytik a zbrojní expert Jaroslav Štefec.

Jaroslav Štefec, vojenský analytik

14. listopadu 2022 - 11:03

 

Rakušanův výtvor, jenž je v současné době k vidění na budově Ministerstva vnitra a který zobrazuje ruského prezidenta Vladimira Putina v pytli na mrtvoly, dal Štefec do kontextu českého zákona o užívání státních symbolů.

 

„Zákon č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů ČR, v § 8 praví: ‚Vyvěšují-li se se státní vlajkou současně státní vlajky jiných států, umístí se státní vlajka vždy na nejčestnější místo.‘ Toto místo je z čelního pohledu na objekt při vyvěšení lichého počtu státních vlajek VŽDY uprostřed. Opravdu se děsím toho, co nám, občanům, připravuje vláda, která oficiálně vyvěsí na státní instituci trojici vlajek, mezi nimiž nejčestnější místo, určené státnímu symbolu, zaujímá pytel na mrtvoly,“ poznamenal Štefec.

 

 

„Zvláště když tou institucí je Ministerstvo vnitra, v myslích Čechů historicky vždy spjaté s útlakem a fízlováním. Počínaje Bachovým absolutismem, pojmenovaným po rakouském ministru vnitra, který zavedl v českých zemích hrůzovládu v reakci na revoluční roky 1847 a 1878, přes tvrdé represe první světové války, trochu zlehčené osobami tajného Bretschneidera a agenta Pepka Vyskoče z románu o dobrém vojáku Švejkovi, řádění německého gestapa během německé okupace, až po StB a její ‚boj proti nepřátelům socialistického zřízení‘ v 50. letech, který zažila i moje rodina,“ dodal vojenský analytik Štefec.

 

Podle jeho slov se nikdo proto nemůže divit, že spousta Čechů, zejména těch starších, kteří znají historii českého státu a z nichž někteří zažili řádění komunistické Státní bezpečnosti na vlastní kůži, je alergická na „lidovou tvořivost“ současného ministra vnitra, kterým je (jak úsměvná paralela s předminulým stoletím!) jistý Rakušan. 

 

Také jsme psali:

Petr Hampl: O příčinách Bidenova nečekaného polovítězství

 

„Stejně jako já se ptají, jakou budoucnost mají od této vlády očekávat a kam nás svou chaotickou a nečitelnou domácí a zahraniční politikou vede. Pokud ale můžu soudit z bezprostředních dopadů jejího ročního působení na nás, občany ČR, je ten pytel možná více než ‚jen‘ symbolický. Osobně nevěřím, že by k této ‚výzdobě‘ budovy Ministerstva vnitra, která je už sama o sobě flagrantním porušením minimálně výše uvedeného zákona, došlo bez vědomí nebo přímo osobního požehnání premiéra Fialy. To by si snad ani ten Rakušan nedovolil (i když je jen Čech). Tedy pokud by na pana premiéra něco ošklivého nevěděl. Možná to jeho otálení s odvoláváním mafiánského kamarádíčka z čela UZSI nebylo jen tak,“ zakončil Štefec.

 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)