Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stát Texas vyhlásil stanné právo

27. 1. 2024

Stát Texas vyhlásil stanné právo

Texas oficiálně vstoupil do válečného stavu. Guvernér aktivoval článek 1, oddíl 10, odstavec 3 americké ústavy, který umožňuje ve státě vyhlásit stanné právo a funguje bez ohledu na federální vládu.

Greg Abbot, texaský guvernér

27. ledna 2024 - 03:20

 

Texaský viceguvernér Dan Patrick varoval amerického prezidenta Joe Bidena před konfliktem s bezpečnostními silami a požadoval, aby mu uhnul z cesty, uvádí Fox News.

„Největší chybou, kterou může Bidenova administrativa udělat, je konfrontovat policii, naši armádu a Národní gardu na naší hranici, když jsme zaneprázdněni tím, co chce americký lid, " řekl úředník.

 

Texas podle něj vítá jakoukoli pomoc jiných států, ale měla by být organizována prostřednictvím příslušných úřadů, aby se „zítra neobjevily tisíce lidí".

„Pokud nám Joe Biden uhne z cesty, uděláme svou práci a zajistíme hranici. Nepotřebujeme ho,“ dodal Patrick.

 

Texas pokračuje ve stavbě hraničního plotu bez ohledu na Washington

 

Guvernér Greg Abbott uvedl, že došlo k „invazi“ migrantů a že jsou zavedena ochranná opatření. Texas podle něj bude dělat vlastní politiku, protože federální úřady neřeší bezpečnost hranic.

 

Stát Texas přijímá vlastní opatření v boji proti nelegální migraci. Jedním z nich byl zákon, který umožňuje zatčení, stíhání a věznění podezřelých za nelegální překročení hranic a také jejich vyhoštění ze země soudním příkazem.

Washington označuje kroky texaských úřadů za protiústavní a metody přehnané.


Abbottovy kroky podpořili republikánští guvernéři 25 amerických států, kteří vydali prohlášení, v němž obvinili prezidenta Joe Bidena z neochoty bojovat proti nelegálnímu přistěhovalectví. Rozhodnutí guvernéra navíc podpořil bývalý prezident a kandidát na prezidenta z roku 2024 Donald Trump, který vyzval ostatní státy USA, aby Texasu pomohly.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:texastribune)