Jdi na obsah Jdi na menu
 


Standard - Turecko chce za pomoci NATO mít v Sýrii vzdušnou převahu

28. 2. 2020

Standard - Turecko chce za pomoci NATO mít v Sýrii vzdušnou převahu

 

Turecko požádalo o podporu svých partnerů NATO při zajištění letecké podpory v Sýrii, napsal rakouský list Der Standard.

Americký protiletadlový systém "Patriot"

28. února 2020 - 04:20

 

Ankara požádala o protiraketové obranné systémy Patriot, protože S-400 zakoupené v Moskvě neumožňují sestřelit ruská letadla. „Naše země je ohrožena leteckými údery," prohlásil turecký ministr obrany Hulusi Akara.

 

Během svého „syrského dobrodružství“ je turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nucen se vzdát letecké podpory, píše Der Standard. Oblohu nad Sýrií díky pomoci Ruska ovládá syrská armáda. Poslední operace tureckých leteckých sil v sousední zemi byla provedena v říjnu 2019, připomíná rakouská publikace.

 

Erdogan posílá své vojáky na smrt kvůli zájmům USA

 

V současné době ruské a syrské válečné letouny denně zasahují povstalecké pozice, pokračuje autor. Proto, aby opět získala leteckou dominaci se Ankara obrátila na své partnery NATO o podporu. Požádala o dva protiraketové systémy Patriot. „Naši zemi hrozí letecké údery," uvedl turecký ministr obrany Hulusi Akara.

 

Přičemž ruské systémy protivzdušné obrany S-400 dodané v létě do země nejsou vhodné pro použití v Sýrii, protože jejich systém rozpoznávání „přítele nebo nepřítele“ neumožňuje sestřelit ruská letadla. Turecké úřady je získaly poté, co během neúspěšného puče v červenci 2016 vyškolení piloti na Západě, se postavili na stranu povstalců, a zahájili letecké útoky proti cílům v Ankaře, kvůli čemuž byla poškozena budova parlamentu.

 

(kou, prvnizpravy.cz, derstandard.at, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář