Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srbští socialisté navrhují připojení k BRICS

29. 8. 2023

Srbští socialisté navrhují připojení k BRICS

29.8.2023 07:20

 

Srbská strana „Hnutí socialistů“ předložila včera v parlamentu návrh na vstup země do BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika ). Uvádí se to v prohlášení zveřejněném na webu strany. Připomeňme, že zakladatelem strany je šéf Bezpečnostní a informační agentury republiky a blízký spojenec srbského prezidenta Aleksandara Vučiće Aleksandar Vulin.

„Neexistence otevřeného sociálního dialogu, vnucování evropské integrace jako hotového řešení a jediné cesty, stejně jako pokrytectví bruselské administrativy, neustálé politické vydírání a požadavek vzdát se části území státu, vedlo k tomu, že si občané Srbska nakonec masivně uvědomili, že se stali obětí promyšlené manipulace kolektivního Západu. Výsledkem toho všeho je skutečnost, že téměř dvě třetiny občanů vnímají členství Srbska v BRICS jako lepší a přijatelnější integrační variantu, která z dlouhodobého hlediska představuje nejlepší vyhlídky na rychlý a kvalitní ekonomický a ekonomický rozvoj,“ je uvedeno v prohlášení.

Dodejme, že Spojené státy v červenci zařadily Vulina, kterého viní, že „napomáhal Moskvě v jejích škodlivých aktivitách“, na sankční seznam. Stal se tak prvním vysokým srbským představitelem, na kterého byly od roku 2017 sankce uvaleny.

V pondělí prezident Republiky srbské (subjekt Bosny a Hercegoviny, BaH) Milorad Dodik řekl, že BaH by se měla připojit k BRICS a nečekat na další vágní požadavky EU v otázce členství ve společenství.

Tato vyjádření přišla po summitu BRICS v Johannesburgu, kde představitelé členských zemí asociace se rozhodli pozvat Argentinu, Egypt, Írán, Spojené arabské emiráty, Saúdskou Arábii a Etiopii, aby se od 1. ledna 2024 staly členy BRICS.

Jan Urbach

Foto: A. Vučić a A. Vulin

vasevec.cz