Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srbský ministr vnitra prohlásil, že Bělehrad se nestane pěchotou NATO

3. 7. 2022

Srbský ministr vnitra prohlásil, že Bělehrad se nestane pěchotou NATO

3. 7. 2022 kuryr

Srbsko bude i nadále odhodláno respektovat mezinárodní právo a nevstoupí do konfliktu mezi NATO a Ruskem, aliance by měla odvolat uznání nezávislosti Kosova a omluvit se, řekl ministr vnitra Alexander Vulin.

„Pokud chcete dodržovat územní celistvost a suverenitu jako nejdůležitější princip mezinárodní politiky, a já si myslím, že jsou to důležité principy, začněte Srbskem. Nejprve zrušte uznání Kosova, řekněte: promiňte, Srbsko je celé, udělali jsme chybu, že jste byli bombardováni, promiňte, že bylo zabito tolik vašich dětí, promiňte, že jsme vám to všechno udělali, začneme napravovat naše chyby. A nevyžadovat od Srbska, aby Srbsko bylo pěchotou NATO, aby se Srbsko stalo tím, kdo se dostane do konfliktu s Ruskem, “ citují Vulina média. .

Vulin také poznamenal, že postoj vlády Balkánské republiky je „velmi jasný“ – „nevstoupíme do konfliktu s Ruskou federací, nebudeme se vměšovat do cizích konfliktů, nebudeme pěchotou někoho jiného“.

Západní země dříve nabídly Srbsku, že když uzná nezávislost Kosova a přeruší jakékoli vztahy s Ruskem, a výměnou za to slibují pomoc při vstupu do EU.