Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srbsko - Podpora USA na úrovni statistické chyby

10. 7. 2023

Srbsko - Podpora USA na úrovni statistické chyby

10.7.2023 11:01

Drtivá většina srbských občanů se staví proti tomu, aby Srbsko se připojilo k sankcím Západu proti Ruské federaci a podřídilo se tak výhrůžkám a vydírání Evropské unie a NATO. Srbové vidí jako zahraničněpolitický pilíř Rusko a Čínu, poté EU, zatímco podpora USA zůstává na úrovni statistické chyby.

Studie  čtvrtletníku pro politiku a politická studia  New Serbian Political Thought ukázala, že 79 % srbských občanů nepodporuje zavedení sankcí proti Rusku kvůli konfliktu na Ukrajině. Pouze 11 % takový krok podporuje. Většina respondentů (36 %) považuje Rusko a Čínu za hlavní zahraničněpolitický pilíř a hlavního partnera Srbska. Následují EU (24 %) a balkánské země (20 %). Pouze 1,4 % respondentů zvolilo Spojené státy.

Procento odpůrců uvalení sankcí proti Rusku je téměř totožné s těmi, které bylo zaznamenáno v předchozích průzkumech, v lednu letošního roku a dříve. „Navzdory vážné, zdlouhavé a někdy i násilné nátlakové kampani se podpora sankcím mohla zvýšit asi o 2 %, což je vzhledem k tlaku a investicím poněkud neslavný výsledek,“ řekl koordinátor výzkumu NPKM a šéfredaktor Djordje Vukadinović.

Zajímavé je, že stejně jako v lednovém průzkumu absolutní většina srbských občanů, 61 %, považuje za hlavního viníka konfliktu na Ukrajině NATO.  Vukadinović zdůrazňuje, že anti-NATO nálady v Srbsku zastiňují dokonce i významný sklon k Rusku.  „Srbové jsou nepochybně proruští, ale mezi 61 % těch, kteří považují NATO za hlavního viníka konfliktu na Ukrajině, nejsou všichni rusofilové,“ vysvětluje analytik

Tak vysoké procento odporu vůči sankcím vysvětlují tři faktory: částečně je to rusofilie, ale možná převládají nálady proti NATO. Třetím faktorem je osobní traumatická zkušenost se sankcemi z 90. let.

 Jan Urbach

vasevec.info