Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sputnik, Sputnik - Chorvaté obléhají ruské velvyslanectví v naději, že dostanou vakcínu.

13. 2. 2021

Sputnik, Sputnik - Chorvaté obléhají ruské velvyslanectví v naději, že dostanou vakcínu.

 

„Bohužel zatím jsme od chorvatské strany neobdrželi žádnou oficiální žádost ohledně nákupu ruské vakcíny“ – odpovídá velvyslanectví Ruské federace.

 

Uvádí Vecernji.hr

 

Chorvatské noviny uvádějí, že tisíce Chorvatů „obléhají“ ruské velvyslanectví v Záhřebu s jediným cílem – získat ruskou vakcínu proti koronaviru „Sputnik V“.

 

Každý den na ruském velvyslanectví odpovídají na desítky a desítky dotazů chorvatských občanů, o tom, jak získat jejich vakcínu. Občané se ptají, zda se mohou přijít nechat naočkovat na velvyslanectví nebo zda si tam mohou vakcínu koupit. Zajímá je, kde a jak vůbec mohou vakcínu dostat, a někteří lidé chtějí vědět, jestli si mohou jednoduše koupit letenku, zamířit do Ruska a tam se nechat „Sputnikem V“ očkovat.

 

„Samozřejmě bychom rádi pomohli, ale vakcíny neočkujeme ani nezískáváme. Velvyslanectví Ruska v Chorvatsku se jako diplomatická mise v rámci svých pravomocí nesmí podílet na nákupu, dodávkách, distribuci a prodeji vakcín. Také není možné jet do Ruska, protože v tuto chvíli tam očkují pouze ruské občany“ – odpovídá velvyslanectví novinářům a sděluje stejnou zprávu také občanům.

 

Dovoz veškerých léčivých přípravků do Chorvatské republiky vyžaduje příslušná povolení od státních orgánů a příslušných institucí Evropské unie. Velvyslanectví je připraveno vyvinout veškeré úsilí k prohloubení dvoustranného dialogu a k vyřešení otázky dodávky vakcín ruské výroby co nejdříve, bude-li iniciativa ze strany chorvatských úřadů. – Bohužel, doposud jsme od chorvatské strany neobdrželi žádnou oficiální žádost týkající se nákupu ruské vakcíny“ – vysvětluje velvyslanectví RF.

 

Velký zájem Chorvatska o ruskou vakcínu se objevil po zveřejnění výsledků třetí fáze klinického hodnocení vakcíny „Sputnik V“ v The Lancet dne 2. února.

 

V EU si pořídilo ruskou vakcínu pouze Maďarsko, zatímco některé další země projevily zájem, ale zatím čekají na rozhodnutí Evropské lékové agentury (EMA).

 

Pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář