Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spojené státy se rozhodly připravit Dánsko o Arktidu

2. 6. 2020

Spojené státy se rozhodly připravit Dánsko o Arktidu

2. 6. 2020 Janinna žádný komentář politika, usa

 

Američané jsou velmi naštvaní, protože disponují relativně malou částí zdrojů Arktidy. Proto Spojené státy začaly naléhat na Dánsko a chtějí Kodaň vystrnadit z bohatých rezerv regionu.

 

Postupně tyto pokusy nabírají trvalejší charakter. Pro pochopení pojďme prozkoumat jednu mapu.

 

Arktida je rozdělena do sektorů, a Rusko vlastní největší část, na základě velikosti území. Ale teď to není o Rusku. Washington nemůže dovolit „nějakému“ Dánsku disponovat větším kusem než má on.

Rusko 105, Norsko 65, Dánsko 65, Kanada 61, USA 40, Island 16

 

https: //cdn1.savepice.ru/uploa …

 

Jsou známé informace o celkových zásobách ropy a plynu v národních sektorech (miliardy tun). Jak vidíme, Spojené státy mají mnohem menší sektor než Dánsko. Co USA plánují nabídnout, aby změnily tento poměr ve svůj prospěch? Již jsme slyšeli prohlášení o přání koupit Grónsko. Ale to byla, tak řečeno, zkušební jízda.

 

Američané se nyní připravují na otevření amerického konzulátu v Grónsku a investují do jeho rozvoje více než 12 milionů dolarů. Ano, současná situace ve Spojených státech tyto plány dnes poněkud brzdí. Je však nepravděpodobné, že by Washington opustil své plány, a to i na pozadí tolika vnitřních problémů.

 

Pokud jsou Spojené státy naživu – je nepravděpodobné, že by pokusy o získání dánské části Arktidy skončily.

 

Washington plánuje uskutečnit tento plán pod záminkou rozvoje nové turistické destinace, jak tomu bylo u Britských Panenských ostrovů. Ve skutečnosti však Američany přitahují zdroje, jejichž dostupnost se zvyšuje s táním ledu. A to není jen ropa a plyn, ale také olovo, zinek, diamanty, zlato, měď, uran, jakož i celá řada vzácných kovů. A nesmíme zapomenout, že Rusko je dobře „viditelné“ z Grónska. Budování vojenské základny na tomto území je dalším skrytým cílem.

 

Takže bez ohledu na to, do jaké míry by Kodaň chtěla tato území osobně prozkoumat, zjevně se s nimi bude muset rozloučit, protože Washington chce mít také „číslo 105“ a samozřejmě mít také příležitost pro nové vojenské manévry.

 

https://bit.ly/3ci4zPq

pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář